Sirija odbacuje optužbe, Obama čeka

Sirija saopštava da su optužbe državnog sekretara SAD Džona Kerija da je režim koristio hemijsko oružje lažne i neosnovane. Obama još bez odluke o intervenciji.

Izvor: B92, Tanjug

Subota, 31.08.2013.

00:05

Default images

Sirijsko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je u petak uveče da Kerijeve optužbe predstavljaju "očajnički pokušaj" da se opravda vojni udar na Siriju, preneo je Rojters.

Američki državni sekretar Džon Keri izjavio je ranije u petak da podaci američkih obaveštajnih službi pokazuju da je sirijski režim danima pripremao napad hemijskim oružjem.

U napadu 21. avgusta na obodu Damaska ubijeno je najmanje 1.429 Sirijaca, od kojih 426 dece, rekao je Keri, ocenivši da je počinjen "zločin protiv čovečnosti".
Barak Obama na sastanku u Beloj kuæi sa Džonom Kerijem, Džozefom Bajdenom i Suzan Rajs (Tanjug/AP)
Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Barak Obama rekao je da nije doneo "konačnu odluku" o vojnom napadu na Siriju, ali da svet ne može da prihvati ubijanje žena i dece gasom.

Pošto je nazvao navodno korišćenje hemijskog oružja pretnjom za američku nacionalnu bezbednost, Obama je rekao da će odgovor na to biti mali i ograničen.

Američki predsednik kritikovao je "nesposobnost" Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija da deluje po pitanju Sirije i upozorio da svet ne sme da ostane "paralisan", već treba da odgovori na napad hemijskim oružjem koji je navodno izvršio sirijski režim.

"Ono što smo do sada mogli da vidimo je, u najmanju ruku, nesposobnost da se Savet bezbednosti pomeri s mrtve tačke, suočen s jasnim kršenjem međunarodnih normi", naglasio je Obama, prenosi Frans pres.
Fransoa Oland i Barak Obama (Tanjug/AP, Arhiva)
Međutim, predsednik Obama se sada može osloniti samo na Francusku kada je reč o vojnoj intervenciji na Siriju pošto je vlast u Parizu postala glavni saveznik SAD u sirijskoj krizi nakon što je britanski parlament odbacio učešće Britanije u bilo kakvom vojnom napadu na Siriju.

Američki predsednik Barak Obama i njegov francuski kolega Fransoa Oland uvereni su da je sirijski režim prošle sedmice koristio hemijsko oružje protiv sopstvenog naroda, izjavio je danas Olandov savetnik.

Dvojica lidera "dele istu uverenost da je taj napad bio hemijski i da je za to nesumljivo odgovoran sirijski režim", rekao je savetnik posle današnjeg telefonskog razgovora Obame i Olanda.

"Oland je ponovio opredeljenost Francuske da ne ostavi te zločine nekažnjenima i ista opredeljenost je pokazana i sa Obamine strane", kazao je savetnik čije ime nije navedeno i dodao da su dvojica lidera razgovarala oko 45 minuta, preneo je AFP.

Oland je u intervjuu listu "Mond", koji će biti objavljen u subotu, rekao da njegova vlada želi "čvrstu akciju" protiv režima Bašara al-Asada zbog navodnog napada hemijskim oružjem od 21. avgusta u blizini Damaska, u kome je, prema američkim podacima, poginulo 1.429 ljudi, uključujući najmanje 426 dece.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: