Politika, sport i Kimi

Poraz Partizana na putu ka Ligi šampiona pao je u drugi plan kada je vođa navijača Miloš Radisavljević Kimi sišao na teren i kapitenu fudbalera skinuo traku.

Izvor: B92

Sreda, 07.08.2013.

15:29

Default images

Niko od igrača, pa ni sam Šćepović, nije se usprotivio ovom gestu navijača koji je poznat i po vređanju novinarke B92 Brankice Stanković. I kapiten crno-belih Marko Šćepović i sam Radisavljević danas tvrde da kapitenska traka nije nasilno skinuta.

Kao i igrači i u rukovodstvu "Partizana" ne žele da pričaju o ovom incidentu. Čekaju reakciju nadležnih. Međutim, ovo nije prvi put da navijači vaspitavaju igrače. Lazaru Markoviću navijači su opalili nekolilko šamara, nezadovoljni njegovom igrom.

Podsetimo, Radisavljević je pravosnažno osuđen na šest meseci zatvora zbog nasilničkog ponašanja tokom međunarodne fudbalske utakmice Partizan - Šjahtor u decembru 2009. godine u Beogradu. Nakon toga je osuđen i na 16 meseci zatvora zbog ugrožavanja sigurnosti novinarke TV B92 Brankice Stanković skandranjem pretnji na istoj utakmici. Tu kaznu je odslužio.

Radisavljević se optužnicom teretio da je za vreme fudbalske utakmice koja je direktno prenošena s improvizovane bine u trenutku dok su navijači pevali pesmu "Otrovna si kao zmija proći ćeš k'o Ćuruvija" kojom su grubo vređali Stankovićevu, gumenu lutku koja je simbolizovala oštećenu "nabijao" je na metalnu šipku. Nakon toga, gumenu lutku bacio je drugim navijačima.

Stankovićeva je tih dana u autorskim emisijama iznela i analizirala protivzakonito ponašanje navijača raznih klubova, kao i postupanje državnih organa protiv tih njih.

Za novinara nedeljnika "Vreme" Slobodana Georgijeva i bivšeg sudiju Vrhovnog suda Zorana Ivoševića nereagovanje države na ove i slične slučajeve dokaz je da političari ne rešavaju taj problem sa navijačima, ali i dokaz da postoji određene sprega među njima.

"Svih ovih godina unazad niko iz državnog aparata nije želeo da se bavi tim problemom, odnosno samo u onim trenucima kada se desi nešto ekstremno, jedino ubisto ili prebijanje. Sve se posmatra kao sporadični incidenti, a zašto se to dešavalo - zato što su ljudi koji sede u Vladi povezani sa klubovima i navijačkim grupama jer sede u njihovim upravama", ocenjuje Georgijev.

Nekadašnji sudija Zoran Ivošević takođe ističe da postoji sprega politike, klubova i navijača, iz onoga što se može videti.

"Po svoj prilici postoji sprega, ne mogu da tvrdim, ali na osnovu svega što znam o ovome. Očigledno je da postoji neka sprega i to ne nevažna, između pripadnika tih ekstremnih navijačkih grupa i nekih političkih faktora. Ko i kako to se ne zna, ali vlast se menja, a to se ne menja. To znači da u svim političkim strukturama ima onih koji sa razumevanjem gledaju na sve to", kaže Ivošević.

Srbija ima zakon o sprečavanju nasilja na sportskim terenima ali se ne vide njegovi efekti. Nijednom navijaču koji je napravio prekršaj na samom stadionu, a Miloš Radisavljević je samo jedan od njih, nikada nije zabranjeno da uđe na stadion.

Šta piše u Zakonu o sprečavanju nasilja na sportskim primedbama

Član 22.

"Uz kaznu za prekršaj fizičkom licu se može izreći zaštitna mera zabrane prisustvovanja određenim sportskim priredbama, pod uslovima propisanim ovim zakonom.

Zabrana prisustvovanja određenim sportskim priredbama sastoji se u obavezi učinioca prekršaja, da se neposredno pre početka određenih sportskih priredaba lično javi službenom licu u područnoj policijskoj upravi, odnosno policijskoj stanici, na području na kojem se učinilac prekršaja zatekao i da boravi u njihovim prostorijama do završetka sportske priredbe.

Zaštitna mera iz stava 1. ovog člana može se izreći u trajanju od šest meseci do dve godine.

Kimi ne može biti iznad zakona

Inicijativa mladih za ljudska prava (Inicijativa) zahteva primenu Zakona o sprečavanju nasilja i nedoličnog ponašanja na sportskim priredbama i adekvatno reagovanje nadležnih organa zbog ulaska na teren vođe navijaÄča Partizana - Miloša Radisavljevića Kimija nakon utakmice Partizanan - Ludogorec, koja se igrala 6. avgusta na stadionu Partizana.

Na video klipu koji se pojavio na internetu vidi se Radisavljević koji preskače ogradu i upada na atletsku stazu oko fudbalskog terena, nakon čega prilazi fudbalerima Partizana i igraču Marku Šćepoviću skida kapitensku traku koja mu se nalazila oko ruke.

Iako su se medijima obratili navijač Radisavljević i fudbaler Šćepović govoreći o njihovom prijateljstvu i negirali nasilničko ponašanje Radisavljevića, Inicijativa apeluje da takva informacija Radisavljevića ne lišava odgovornosti za kršenje člana 23. stava 3. Zakona o sprečavanju nasilja i nedoličnog ponašanja na sportskim priredbama (neovlašćeno ulaženje na sportski teren), koji prredviđa kaznu zatvora od 30 do 60 dana i novčanu kaznu od 50.000 do 150.000 dinara.

Inicijativa zahteva od nadležnih organa da u praksi jasno manifestuju volju za suzbijanjem nasilja a ne samo deklarativno - donošenjem Zakona i Strategija, poput poslednje Nacionalne strategije za borbu protiv nedoličnog ponašanja na sportskim priredbama za period od 2013. do 2018. koja je doneta 12. jula ove godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

141 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

22 h

Podeli: