FRA: Predsedniku možete reći kreten

Biti nepristojan prema predsedniku Francuske više nije uvreda, jer je juče parlament odlučio da na ovu uredbu iz 1881. stavi amandman u korist slobode govora.

Izvor: Tanjug, 021

Petak, 26.07.2013.

07:33

Default images

Ranije je vređanje predsednika bilo kažnjivo zakonom zbog "uvrede šefa države", a sada je predsednik premešten u istu kategoriju kao ministri i poslanici i sudija treba da odluči da li je oklevetan ili osramoćen.

Ova promena je došla nakon što je Evropski sud za ljudska prava ocenio u martu da je Francuska prekršila pravo na slobodu izražavanja jednog demonstranta koji je novčano kažnjen jer je nosio baner koji se odnosio na bivšeg predsednika Nikolu Sarkozija i na kome je stajalo "Gubi se, kretenu". Sud je tada odlučio da je Erv Eon uvredio predsednika i da mora da plati kaznu od 30 evra.

Slogan je postao ozloglašen u Francuskoj od 2008. kada se Sarkozi istim rečima obratio čoveku koji nije želeo da se rukuje sa njim.

Svako za koga sudija proceni da je oklevetao predsednika još je u opasnosti da plati kaznu koja može biti i do 45.000 evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

18 h

Podeli: