Izgorela bolnica u Bihaću

Sinoć izbio požar u kantonalnoj bolnici u Bihaću. Iako je skoro ceo kompleks bolnice izgoreo u požaru, ljudskih žrtava, prema prvim izveštajima, nije bilo.

Izvor: Tanjug, klix.ba

Petak, 26.07.2013.

08:40

Default images

Veliki broj građana iz Bihaća zajedno sa pripadnicima policije, Civilne zaštite, vatrogascima, kao i zaposlenima u bolnici priskočili su u pomoć pri gašenju. Najpre su spasene bebe i deca. Bolnica je izgorela skoro cela, pre nego što je požar stavljen pod kontrolu oko 3.40 sati.

Svi pacijenti su evakuisani, oko 400 njih, i biće smešteni u drugim zdravstvenim ustanovama.

Bolnica u Bihaću se prostire na 84.000 kvadratnih metara površine i brine o zdravlju 300.000 stanovnika Kantona. Zapošljava 850 osoba.

Ministar unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona Šefik Smlatić za Klix.ba je jutros rekao da je istraga o ovom strašnom događaju već počela tokom noći. Jedinice za protivpožarnu zaštitu i Kriminalističkoj službi MUP-a USK su izašli sinoć na teren.

"Urađeno je ono što se moglo tokom noći videti, a ono što je važnije je da su od jutros preduzete sve aktivnosti u pravcu rasvetljavanja ovog požara. Nezvanična informacija je još uvek to da je požar buknuo negde na delu krova glavne zgrade i onda se jednostavno proširio. Krov je toliko suv i star tako da ga je vatra brzo zahvatila celog. Ono što je najveći problem za celu bolnicu je to što sada operativni trakt nije u funkciji. Takav nemamo više nigde u kantonu. Naravno, problem je gde god da je izbio požar, ali da je bar neka druga zgrada", kaže ministar Smlatić.

Savet ministara Bosne i Hercegovine doneo je odluku o izdvajanju 100.000 konvertibilnih maraka (oko 50.000 evra) iz tekuće budžetske rezerve za pomoć kantonalnoj bolnici "Dr Irfan Ljubijankić" u Bihaću kako bi se sanirale posledica požara i zbrinuli ugroženi pacijenati i osoblje bolnice.

Povodom katastrofalnog požara, premijer Federacije BiH Nermin Nikšić izdao je nalog svim institucijama Federacije da se, u okviru svojih nadležnosti, odmah uključe u pružanje pomoći rukovodstvu kantonalne bolnice, vlastima Unsko-sanskog kantona i opštine Bihać.

"Takođe, uputio sam molbu članovima Predsedništva BiH, Saveta ministara BiH, Vlade Republike Srpske i vladama kantona, čelnicima bolnica u Sarajevu, Tuzli, Mostaru i Travniku da se i te institucije uključe u pružanje pomoći kako bismo zajedno, u što kraćem roku, uspostavili normalan rad bolnice i započeli aktivnosti na njenoj obnovi", navedeno je u izjavi za javnost premijera Nikšića.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: