Rusija: Opozicionar ide u zatvor

Lider opozicije i kandidat za gradonačelnika Moskve Aleksej Navaljni proglašen je krivim zbog krađe i osuđen na pet godina zatvora.

Izvor: B92

Četvrtak, 18.07.2013.

07:47

Default images

Predizborni štab ruskog opozicionara rešio je da povuče kandidaturu Navaljnog s predstojećih izbora za gradonačelnika Moskve.

Lenjinski opštinski sud grada Kirova proglasio je jednog od lidera opozicije Alekseja Navaljnog i biznismena Pjotra Oficerova krivim za krađu 10 000 kubnih metara drvne građe i nanošenje štete od 16 miliona rubalja fabrici „Kirovles“.

„Prema našem ranije usaglašenom rešenju, povlačimo se sa izbora“, izjavio je šef predizbornog štaba Leonid Volkov.

Predizborni štab je uoči presude saopštio da bi u slučaju osuđujuće presude bilo nemoguće voditi kampanju.

Moskovska izborna komisija ranije je saopštila da kandidaturu opozicionera neće skidati sve dok njegova presuda ne postane pravosnažna, ne pre odluke Apelacionog suda.

Advokati Navaljnog rekli su da će se žaliti na presudu, koju smatraju politički motivisanom, kao i ceo proces protiv jednog od lidera opozcije, prenosi radio Komersant.

Prema ruskom zakonu, rok za podnošenje žalbe je 10 dana, a rok za odluku 30 dana, što znači da bi do septembra mogla da bude doneta konačna odluka o sudbini opozicionara, to jest pre održavanja izbora za gradonačelnika Moskve, koji su zakazani za 8. septembar.

Ukoliko Apleacioni sud bude odbio žalbu, Navaljni, kao osuđeno lice, neće moći nikada da se kandiduje na neku političku funkciju - podseća pisac i član Koordinacionog saveta opozicije Boris Akunin u na svojoj stranici na Fejsbuku.

Odluku o žalbi Navaljni će sačekati u pritvoru u gradu Kirovu, gde je iz sudnice odveden po završetku čitanja presude, prenose ruski mediji iz sudnice u Kirovu. Navaljni i biznismen Pjotr Oficerov proglašeni su krivim za krađu 10 000 kubnih metara drvne građe i za nanošenje štete od 16 miliona rubalja fabrici „Kirovles“.

Navaljni je proglašen krivim da je 2009. godine kao savetnik gubernatora Kirovske oblasti izvršio pritisak na tadašnjeg direktora državnog preduzeća „Kirovles“ Vjačeslava Opaljeva da sklopi ugovor sa privatnom firmom osuđenog Oficerova „Vjatska drvna kompanija“ (VDK) o prodaji drvne građe po nižoj ceni.

Time su, prema navodima presude, Navaljni i Oficerov naneli štetu „Kirovlesu“ od 16,15 miliona rubalja, koliko vredi drvna građa.

Firma VDK je „Kirovlesu“ platila za drvo koje je preuzela po ugovoru, istakla je odbrana.

Opaljev je pre početka suđenja Navalnom priznao krivicu, dobio 4 godine uslovne kazne i na suđenju se pojavio kao svedok optužbe.

Sudija je u presudi označio Navalnog kao organizatora, a Oficerova, vlasnika kompanije „Vjatska drvna kompnanija“, koja je drvnu građu kupila, kao saučesnika.

Tokom suđenja Navaljni i njegovi advokati insistirali su na tvrdnji da je proces politički, namešten i da predstavlja odmazdu vlasti za političku aktivnost Navaljnog, njegovu otvorenu i javnu kritiku Jedinstvene Rusije, ruskog predsednika Vladimira Putina i korupcionaške afere koje je razotkrivao preko svog bloga i organizacije Ros Pil.

Navaljni je postao poznat 2010. godine kada je u seriji blogova objavio dokaze o korupciji pri javnim nabavkama u administraciji i državnim kompanijama.

Popularan je kao jedan od lidera liberalno i građanski orijentisane opozicije.

"Eštonova zabrinuta zbog presude", SAD i Francuska razočarane

EU je osudila presudu izrečenu lideru protesta u Rusiji Alekseju Navaljnom, ističući da optužbe za proneveru nisu dokazane i da zatvorska kazna koja mu je izrečena "ozbiljno dovodi u pitanje" vladavinu prava u Rusiji.

Portparol Ketrin Ešton, visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost, danas je izjavio kako je ona "zabrinuta zbog osuđujuće presude i zatvorske kazne dosuđene Navaljnom i drugom optuženom Pjotru Oficerovu".

Koordinator za Rusiju nemačke vlade Andreas Šokenhof je suđenje Navaljnom, jednom od najvećih kritičara Vladimira Putina, nazvao "šouom", ističući da se represivnim merama pokušava njegova politička neutralizacija.

"Navaljnijev slučaj odslikava politku koja ne toleriše nikakav vid protivljenja ili političke kompeticije", napominje Šokenhof.

On je izrazio nepoverenje u nezavisnost ruskog sudskog sistema i naveo podatak da u političkim procesima u ovoj zemlji nikad nema oslobađajućih presuda.

SAD su duboko razočarane odlukom ruskog suda da na pet godina zatvora osudi ruskog opozicionara i borca protiv korupcije Alekseja Navaljnog, izjavio je danas američki ambasador u Moskvi Majkl Makfol.

"Duboko smo razočarani presudom i političkim karakterom njegovog sudjenja", rekao je Makfol.

Na presudu ruskog suda reagovala je i Francuska. Portparol francuskog ministarstva spoljnih poslova Filip Lalio je izjavio da je Pariz
"zabrinut" zbog odluke suda i ocenio da još ima prostora da se ona revidira tokom žalbenog postupka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

35 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: