Crna Gora: Za Paradu ponosa ili ne?

Deo crnogorskih poslanika smatra da Parada ponosa koja podrazumeva šetnju ulicama grada nije pravi način da se seksualne manjine bore za svoja prava.

Izvor: B92

Ponedeljak, 15.07.2013.

12:51

Default images

Ima i onih koji najavljuju da će se pridružiti paradi i na taj način dati svoj doprinos promočiji prava LGBT populacije. Paradu organizuje NVO “Kvir Montenegro", čiji su predstavnici pozvali predstavnike vlade, Skupštine i drugih institucija da im se pridruže. Predviđeno je da Para ponosa u Podgorici bude održan 27. oktobra.

Poslanik opozicionog Demokratskog fronta Emilo Labudović izjavio je za podgorički “Dan” da neće učestvovati na paradi jer, kako kaže, ne vidi šta je tu za ponos.

On navodi da je za to da se svakome daju sva prava i da niko ne sme biti ugrožen po bilo kom osnovu zbog nečega što je njegovo prirodno svojstvo.

Njegov partijski kolega Slaven Radunović navodi da ne ide u šetnju ni kada su druge manifestacije u pitanju, te da neće šetati ni sa LGBT osobama.

Poslanik vladajuće Demokrtaske partije socijalista Predrag Sekulić ističe da podržava održavanje Parade ponosa. "Uostalom, ko nema problem sa sobom, nema ni sa drugima", kazao je Sekulić.

Poslanik DPS-a Miodrag Vuković neće podržati paradu, niti će učestvovati u šetnji. "To je moj odnos prema ljudskim pravima, znači da ne koristim to pravo da učestvujem u Paradi ponosa. Šetnjom tog dana neću podržati LGBT", populaciju rekao je Vuković.

Poslanik Liberalne partije Andrija Popović kaže da pripada partiji koja je prva saopštila da će promovisati prava LGBT populacije.

"Organizacija liberala u oktobru 2010. godine je donela deklaraciju o podršci svih liberalnih partija na području jugoistočne Evrope seksualnim manjinama. Mi ćemo ih podržati i učestvovaćemo u Paradi ponosa", poručio je Popović.

Poslanik Pozitivne Crne Gore Dritan Abazović navodi da je stav te partije da se mora poštovati Ustav i suzbijati svi vidovi diskriminacije. On naglašava da nije siguran da je ovo pravi momenat za organizovanje Parade ponosa.

Poslanik Socijaldemokratske partije, manje članice vladajuće koalicije, Izet Bralić tvrdi da podržava "sve slobode, pa i takav vid seksualnih sloboda". On kaže da će se, "ako bude u prilici, vrlo rado odazvati njihovoj šetnji ulicama Podgorice”.

„Na taj način ću doprineti ne samo poboljšanju statusa LGBT populacije, već svih sloboda u Crnoj Gori. Nemam nikakvu rezervu prema takvom načinu iskazivanja različitosti“, rekao je Bralić.

Poslanik Force Genci Nimanbegu kazao je da se neće pridružiti Paradi ponosa. "To je moj stav i nema potrebe da obrazlažem zašto tog dana neću biti sa njima na ulici", istakao je Nimanbegu.

Poslanica Socijalističke narodne partije Zdenka Popović naglašava da se zalaže za poštovanje svih ljudskih prava, kao i LGBT populacije. "Da li ću izaći na Paradu ponosa ne znam, jer je rano za to, ali nemam barijeru da izađem i budem deo te manifestacije", kazala je Popovićeva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: