Zadovoljstvo zbog odluke o hrastu

Nekoliko udruženja građana izrazilo je zadovoljstvo povodom odluke da se hrast u Savincu sačuva i zaštiti čeličnom oblogom, saopštio je Evropski pokret.

Izvor: B92

Utorak, 09.07.2013.

22:53

Default images

Oni su reagovali na izjavu ministra urbanizma i građevine Velimira Ilića, koji je kazao da će hrast biti zaštićen, a da će radovi na auto-putu biti nastavljeni.

"Raduje nas činjenica da ćemo dobiti i auto-put i sačuvati hrast", navodi se u saopštenju i izražava "zadovoljstvo pokazanim razumevanjem predstavnika institucija za iznalaženje inovativnog rešenja, a u svrhu spasavanja života ovog veličanstvenog viševekovnog hrasta".

"Očekujemo da će se kriterijumi i visoki standardi kvaliteta primenjivati od sada i u buduće i da nam se neće događati ovako grubi previdi više nikada", navodi se u saopštenju.

Takođe se ističe i da bi u bilo kojoj oblasti, nesavesni ubuduće trebalo da snose "punu moralnu i materijalnu odgovornost pred celokupnim srpskim javnim mnjenjem".

"I da nemaju ničiju zaštitu u procesu realizacije svojih obaveza", navodi se.

Neophodna je, dodaje se, bila "mudrost nadležnih", kako bi čuli mišljenje građana Srbije, koji jasno poručuju da nisu protiv infrastrukturnih projekata, ali jesu protiv štete koja se nanosi životnoj sredini i kulturnom nasleđu.

"Zahvaljujemo se predstavnicima vlasti na pokazanoj mudrosti i želji da postanemo uređena država koja čuje svoje građane", poručuje se u saopštenju.

Među udruženjima građana su osim Evropskog pokreta i GM Optimist, Stop ekocid u Srbiji, Permakultura Srbije, Ekološki medijski servis Srbije, Vojvođanska zelena inicijativa, Zelena lista Srbije, i veliki broj pojedinaca.

Velimir Ilić je danas izjavio da će problem hrasta koji se našao na auto-putu kod mesta Savinac biti rešen tako što će stablo biti zašticeno čeličnom oblogom, a drvo će redovno dobijati vodu iz veštackih izvora.

Ilić je, gostujući na Radio-televiziji Srbije, rekao da problem ne bi postojao da su nadležni na vreme ukazali na hrast.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

21 h

Podeli: