Egipat: Ubijen koptski sveštenik

Nepoznati napadači ubili su sveštenika Koptske pravoslavne crkve na Severnom Sinaju, što bi mogao biti prvi sektaški napad nakon što je svrgnut Morsi.

Izvor: B92

Subota, 06.07.2013.

15:10

Default images

Pucnjava u obalskom gradu El Arišu samo je jedan od nekoliko napada za koje se veruje da su ih počinili islamistički pobunjenici. Među njima su i pucnjava na četiri vojna punkta u toj oblasti, rekli su ti izvori na koje se poziva Rojters.

Morsijeva Muslimanska braća su žestoko kritikovali poglavara Koptske pravoslavne crkve Egipta Tavardosa Drugog, duhovnog vođu oko osam miliona hrišćana, jer je blagosiljao svgavanje s vlasti Morsija. Takođe, kritikovali su ga jer je bio prisutan kada je komandant egipatskih oružanih snaga general Abdel Fatah al-Sisi objavio da je suspendovan Ustav, navodi britanska agencija.

Koptska pravoslavna crkva je drevna crkva egipatskih hršćana, sa sedištem u Aleksandriji, i danas predstavlja najveću crkvu Egipta koja okuplja oko 90 odsto egipatskih hrišćana.

Podsetimo, u poslednjim sukobima pristalica i protivnika svrgnutog predsednika Mohameda Morsija, najmanje 30 ljudi je poginulo i više od 1,000 je povređeno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: