Srednje ime spaslo Snoudena

Vlasti u Hong Kongu su tražile od SAD da razjasne nejasnoće oko srednjeg imena Edvarda Snoudena, i za vreme te zbrke, on je napustio ovu azijsku državu.

Izvor: B92

Četvrtak, 27.06.2013.

00:57

Default images

Kako navode u Ministarstvu pravde SAD, vlasti Hong Konga, autonomne oblasti Kine, su tražile da dobiju navode o Snoudenovom srednjem imenu, pre nego što ga pritvore po zahtevu Amerike. Njegovo puno ime je Edvard Džozef Snouden (Edward Joseph Snowden).

Međutim, pre nego što su podaci stigli, Snouden je odleteo za Moskvu, gde se i sada nalazi, u tranzitnom delu aerodroma.

Iako mediji već dva dana javljaju da bi on mogao da, preko Kube, ode u neku južnoameričku državu - Ekvador ili Venecuelu, to se još uvek nije dogodilo.

Predsedavajući Komitetu za spoljne poslove Senata Robert Menendez izjavio je da će se založiti da Ekvadoru bude ukinut status povlašćene nacije u trgovinskim odnosima sa SAD, ako ta država Snoudenu pruži azil.

On je pozvao i Rusiju da prestane da štiti Snoudena i da ga odmah izruči Americi.

Portparol Bele kuće Džej Karni prethodno je izjavio da su SAD u kontaktu sa Rusijom oko sudbine Snoudena, ali nije mogao da iznese više detalja kako razgovori teku.

Američki sekretar za odbranu Čak Hejgel takođe je pozvao Moskvu da "učini pravu stvar i vrati Snoudena u SAD".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

12 h

Podeli: