SAD: Snoudenov pasoš nevažeći

Bivšem pripadniku NSA Edvardu Snoudenu, koji je otkrio podatke o internet špijunaži, proglašen je nevažećim američki pasoš, saopštio je Stejt department.

Izvor: B92

Nedelja, 23.06.2013.

23:38

Default images

Međutim, neimenovani zvaničnik američke administracije rekao je da to, iako bi moglo da oteža kretanje Snoudena, ne znači da on ne može da putuje, pošto zemlja koja bi htela da ga primi ne mora da se obazire na tu činjenicu.

Prema najnovijim informacijama, on se još nalazi u tranzit prostoru moskovskog aerodroma, odakle bi sutra ujutru mogao da odleti za Ekvador, koji najavljuje mogući azil.

Portparolka Stejt departmenta Džen Psaki rekla je da nije neoubičajeno da se pojedincima za koje postoji nalog za hapšenje poništi pasoš.

"To ne utiče na njegovo državljanstvo. Osobe koje se krivično gone, kao što je Snouden, ne bi smele da nastave dalja medjunarodna putovanja, sem da se vrate u SAD", navela je Psaki u saopštenju.

Zabrinutost zbog dolaska Snoudena u Moskvu iznelo je danas nekoliko američkih političara, gostujući u prepodnevnim programima nacionalnih televizija.

Predsedavajući kongresnog odbora za bezbednost republikanac Majk Rodžers upozorio je da će ruske obaveštajne službe sigurno razgovarati sa Snoudenom i da zbog toga SAD moraju da objasne svojim gradjanima da je on izdao zemlju.

"Nadam se da ćemo ga juriti do kraja sveta, uhvatiti i privesti pravde, kao i da ćemo Rusima staviti do znanja da će snositi posledice ako ga budu štitili", rekao je njegov partijski kolega, senator iz Severne Karoline Lindzi Graham.

Senator iz Njujorka Čak Šumer rekao je da je ovo nakon problema oko Sirije i Irana, novi slučaj u kome ruski predsednik Vladimir Putin "grupa prst u oko" Sjedinjenim Američkim Državama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: