Vodeni topovi ponovo na Taksimu

Policija za razbijanje demonstanata upotrebila je danas vodene topove da bi rasterala nekoliko hiljada ljudi koji su se okupili na istanbulskom Trgu Taksim.

Izvor: B92

Subota, 22.06.2013.

20:58

Default images

Ovo je bio prvi sukob te vrste posle skoro sedam dana.

Pre nego što su upotrebljeni vodeni topovi, demonstranti su bacali crvene karanfile u pravcu policijskog kordona, koji se polako pomerao k njima da očisti trg, javio je Rojters.

Ono što je 28. maja počelo kao miran protest protiv planova da se ukloni istanbulski park Gezi, 31. maja je postalo nasilje kada je policija koristila suzavac i vodene topove kako bi rasterala demonstrante.

U protestima je tada, kako se izveštava, najmanje četvoro poginulih, a stotine povređenih, podseća AFP.

Premijer Turske Redžep Tajip Erdogan, koji je okrivio demonstrante da nastoje da destabilizuju njegovu vladu, rekao je danas da je Brazil sa najnovijim protestima žrtva iste zavere.
Foto: Beta/AP
Erdogan je ovo izjavio pred nekoliko desetina hiljada pristalica u severnom gradu Samsunu, u poslednjem od nekoliko mitinga koje je održao.

Erdogan je, kako je preneo AP, za tronedeljne anti-vladine proteste u Turskoj koje je vlada ugušila, optužio neimenovane strane snage, bankare i pojedine medije za koje smatra da žele da nanesu štetu zemlji.
Foto: Beta/AP
Njegovi kritičari, navodi američka agencija, kažu da su demonstranti zamoreni njegovom sklonošću ka autoritativnom vlašću.

"Oni koji nisu uspeli u Turskoj, sada se trude da nešto urade u Brazilu", kazao je Erdogan.

Masovni protesti u Brazili počeli su ranije ovog meseca nakon što je poskupeo javni prevoz.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: