Samaras: ERT delimično da radi?

Premijer Grčke Antonis Samaras ponudio je danas da državna medijska kuća ERT počne s delimičnim emitovanjem programa.

Izvor: B92

Petak, 14.06.2013.

22:15

Default images

ERT je ove nedelje dramatično zatvarena, što je podstaklo proteste u Grčkoj i kritike širom Evrope.

"Mogao bi biti oformljen privremeni komitet sa širokom međupartijskom podrškom, koji bi angažovao mali broj zaposlenih u ERT, kako bi odmah moglo da počne emitovanje informativnog programa", rekao je Samaras.

Grčki premijer je pritom mislio na neke programe vesti, s obzirom da se ERT smatra ključnim informativnim izvorom za grčku dijasporu i šira područja, prenela je agencija AFP.

Samaras, koji je tvrdio da je ERT previše korumpirana da bi mogla da opstane, u utorak je, zatvaranjem te državne medijske kuće, rizikovao da pogorša odnose sa svojim koalicionim partnerima, koji su se protivili tom potezu.

Socijalisti i umerene levičarske partije u koaliciji su se usprotivili zatvaranju ERT i odbili da razgovaraju o bilo kakvim planovima za reforme ukoliko taj medij ne bude ponovo otvoren.

Zatvaranje ERT je takođe izložilo vladu optužbama medijskih grupa u Grčkoj i inostranstrvu za autoritarizam.

Zaposleni u ERT i novinari protestuju već četvrti dan posle vladine šokantne odluke u utorak da se, samo nekoliko sati posle donošenja vladinog propisa, zatvori ta državna radio-televizija i otpusti njenih 2.500 radnika kako bi se uštedeo novac.

Pedeset generalnih direktora javnih servisa Evrope potpisalo je peticiju protiv ove odluke grčke vlade.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

18 h

Podeli: