Otkazan Samit na Ohridu

Otkazan ohridski Samit regionalnih lidera zakazan za 1. i 2. jun. Srbija, BIH i Rumunija bile protiv učešća Kosova. Makedonija: Štitimo naše dostojanstvo.

Izvor: B92, Tanjug

Sreda, 29.05.2013.

16:31

Default images

Samit je trebalo da bude posvećen procesu saradnje u jugoistočnoj Evropi.

Predsednik Makedonije Đorđe Ivanov saopštio je da je taj skup otkazao da bi "zaštitio državni interes i dostojanstvo Makedonije", a "Makedonija ne želi da bude učesnik u igri sa vetom, a još manje bojkotom".

Samit je otkazan pošto se tri države - Srbija, BiH i Rumunija - nisu saglasile da bude pozvano i Kosovo, a predsednici Albanije i Hrvatske su potom saopštili da neće učestvovati, jer Kosovo nije pozvano.

"Makedonija je postupila u celosti u skladu sa aktima Procesa. Na žalost, stare balkanske predrasude i kompleksi zaživeli su na ovom samitu i neću dozvoliti da se oni krše preko leđa Makedonije, i da za to da cenu plaća Makedonija", rekao je makedonski predsednik Đorđe Ivanov, koji je organizator skupa.

Prema njegovim rečima: "Izazovi se rešavaju dijalogom".

"Čitavu godinu smo se spremali za ovaj samit i napravili smo sve da lidere iz regiona dovedemo za isti sto", naveo je. Ivanov je poželeo uspeh sledećem organizatoru samita i izrazio nadu da će se to dogoditi u "evropskijem Balkanu".

"Želeli smo i učinili smo sve da dovedemo sve lidere regiona za isti sto... Makedonija ne želi da bude posmatrač, a još manje učesnik u igrama vetom", rekao je Ivanov.

"Ovo je jasan signal za Evropu, koji oslikava realnost u našem regionu i trebalo bi da bude upozorenje", kazao je Ivanov, uz ocenu da "državni integritet i dostojanstvo nemaju cenu".

Neposredno pred otkazivanja samita, oglasio se i komesar EU za proširenje Štefan File čiji je portparol Peter Stano demantovao pisanje prištinskih medija da File neće doći na Ohrid.

Danas je iz Zagreba saopšteno da je predsednik Hrvatske Ivo Josipović otkazao učešće na Samitu Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi u Ohridu. Pre njega učešće na samitu je otkazao i albanski predsednik Bujar Nišani zato što Kosovo nije pozvano na Samit.

Juče je u Beogradu šef delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer rekao da bi EU volela da vidi Kosovo na samitu u Ohridu, dok je prvi potredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio da nedolazak Kosova na Ohrid ima veze sa organizatorom Samita - Makedonijom.

Kosovo, prema osnivačkom aktu Procesa za saradnju u jugoistočnoj Evropi (SEECP), nema pristup sastancima, izjavio šef srpske diplomatije Ivan Mrkić.

"SEECP ima svoj osnivački akt koji poodrazumeva da u njemu mogu biti samo države članice. Kosovo po prirodi stvari, sve i da je država, nije član toga. Mi se svi pitamo da li sad još neko može da dođe, ko je po nekima država, po nekima nije država. Sledstveno osnivačkom aktu oni nemaju pristup tamo", rekao je Mrkić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

134 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

1 d

Društvo

MUP upozorio građane Srbije

Povodom predstojećih prvomajskih i uskršnjih praznika očekuje se povećan priliv velikog broja putnika i vozila u našu zemlju, zbog čega se mogu očekivati duža zadržavanja na graničnim prelazima, upozorio je danas MUP.

9:37

26.4.2024.

1 d

Podeli: