Preminuo bivši italijanski premijer

Đuliuo Andreoti, višestruki italijanski premijer i jedan od najuticajnihih italijanskih političara posle Drugog svetskog rata umro je danas u 95. godini.

Izvor: B92

Ponedeljak, 06.05.2013.

13:51

Default images

Andreoti, jedan od stubova italijanske posleratne politike rođen je 14. januara 1919. u Rimu, imao je u poslednje vreme probleme sa zdravljem, a u avgustu 2012. nekoliko dana je proveo u bolnici zbog aritmije.

Umro je danas oko 10.00 časova u svom domu u Rimu, naveli su mediji.

Andreoti je dominirao italijanskom politkom od Drugog svetskog rata sve do početka 90-ih kada je podneo ostavku.

U svoje vreme, Andreoti je bio jedan od najmoćnijih ljudi u Italiji. On je učestvovao u pisanju nacrta ustava države posle Drugog svetskog rata, bio član parlamenta 60 godina, sedam puta je bio premijer, a u nekoliko vlada bio ministar unutrašnjih poslova, odbrane i spoljnih poslova. Od 1991. je doživotni senator.

Po političkom opredeljenju hrišćanski demokrata, Andreoti je optužen da je razmenio "poljubac časti" sa dugogodišnjim glavnim bosom italijanske mafije, a bio je pod istragom zbog uloge u ubistvu novinara Mina Pekorelija koji je objavio navode da je Andreoti povezan sa mafijom i otmicom Alda Mora.

Sud ga je posle trogodišnjeg procesa, 1999. oslobodio svih optužbi, ali je posle žalbe, u novembru 2002. osuđen na 24-godišnju kaznu zatvora. Tada 83-godišnji Andreoti odmah je oslobođen dok traje žalbeni postupak. Kasnije ga je sud oslobodio optužbi za povezanost s mafijom.

Andreoti je odbacio sve optužbe.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Podeli: