Obama upozorio Siriju

Američki predsednik Barak Obama upozorio je Siriju da bi upotreba hemijskog oružja mogla "presudno uticati" na promenu stava SAD prema konfliktu u Siriji.

Izvor: B92

Subota, 27.04.2013.

11:04

Default images

On je rekao da je jasno rekao da mu se ne žuri da interveniše u građanskom ratu na osnovu dokaza koji su tek preliminarni.

Govoreći dan posle objavljivanja američkih obaveštajnih informacija da je Sirija verovatno upotrebila hemijsko oružje protiv svog sopstvenog naroda, Obama je bio oštar, ali je, istovremeno, tražio strpljenje onih koji traže brzu reakciju.

"Koliko god da je strašno kada granate padaju na civile i kada ljude neselektivno ubijaju, upotreba potencijalnog oružja za masovno uništenje protiv civilnog stanovništva predstavlja kršenje međunarodnih normi i međunarodnog prava", rekao je Obama novinarima u Beloj kući na početku razgovora sa jordsankim kraljem Abdulahom.

"To će biti ono što će presudno uticati na promenu stava SAD prema vojnoj intervenciji u Siriji", rekao je američi predsednik, ali nije rekao da je Asad prešao "crvenu liniju" i kazao je da je američka obaveštajna informacija samo "preliminarna procena".

Dok su neki ratoborniji kongresmeni tražili da SAD vojno intervenišu i naoružaju pobunjenike koji se bore protiv sirijskog predsenika Bašara Asada, nekoliko istaknutih kongresmena je bilo za mirniji pristup.

"Ovo nije Libija. Sirijci imaju kapacitete protivavionske odbrane zbog kojih bi bio mnogo teže intervenisati", izjavila je Nensi Pelozi, demokrata iz Predstavničkog doma.

Američki zvaničnici su u četvrtak objavili da postoji manje ili više osnovana sumnja da su Asadove snage u borbi protiv pobunjenika upotrebile nervni gas sarin u manjoj razmeri.

Obama je ranije upozorio da bi upotreba hemijskog oružja imala posledice, što je, uglavnom, protumačeno kao mogućnost američke vojne intervencije.

Pomoćnici tvrde da će Obami biti potrebne sve činjenice pre nego što donese odluku o akciji, što, kako navodi Rojters, znači da je izvukao pouke iz rata u Iraku.

Tadašnji predsednik Džordž V. Buš je na osnovu nepreciznih obaveštajnih podataka opravdao invaziju na Irak razbijanejm nuklearnog, hemijskog i biološkog oružja, da bi se kasnije ispostavilo da ono uopšte ne postoji.

Sirijski režim negira da je upotrebio hemijsko oružje u građanskom ratu koji traje više od dve godine i odneo je preko 70.000 života.

"Hemijsko oružje ne sme biti izgovor"

Tvrdnje da je hemijsko oružje korišćeno u Siriji ne smeju postati izgovor za stranu vojnu intervenciju, izjavio je zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Mihail Bogdanov.

"Ukoliko postoji ozbiljan dokaz o upotrebi hemijskog oružja u Siriji, onda on treba odmah biti iznet a ne prikrivan", kazao je Bogdanov, inače izaslanik ruskog predsednika Vladimira Putina za Bliski istok.

"Moramo odmah proveriti tu informaciju u skladu sa međunarodnim kriterijumima a ne koristiti je za postizanje drugih ciljeva. Ona ne sme biti izgovor za intervenciju u Siriji", dodao je Bogdanov, koji je u poseti Bejrutu.

Američki zvaničnici su u četvrtak prvi put saopštili da postoji dokaz da je sirijski režim izgleda koristio hemijsko oružje u manjim količinama ali da se to mora još istražiti da bi se potvrdile sumnje.

Američki predsednik Barak Obama upozorio je juče Siriju da bi upotreba hemijskog oružja značila "promenu pravila igre" i naglasio da Vašington mora da utvrdi kako i kada je takvo oružje korišćeno, podseća francuska agencija AFP.

Obama je prethodno poručio sirijskom predsedniku Bašaru al-Asadu da bi upotreba hemijskog oružja značila prelazak "crvene linije".

Rusija se čvrsto protivi vojnoj intervenciji u Siriji.

"Moramo znati istinu i imati dokaze a ne oslanjati se na informacije koje prenose mediji a koje nisu zasnovane na činjenicama", rekao je Bogdanov televiziji Al-Manar libanskog pokreta Hezbolah i podsetio "imali smo već iskustvo sa intervencijom u Iraku pod izgovorom prisustva nuklearnog oružja, za šta se na kraju ispostavilo da nije istina".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

12 h

Podeli: