Nastavnici zapalili sedište stranke

Meksički nastavnici, nezadovoljni reformama, napali su sedišta tri stranke i zapalili vatru u prostorijma vladajuće Revolucionarne institucionalne partije.

Izvor: B92

Četvrtak, 25.04.2013.

08:37

Default images

Jučerašnjim neredima u Čilpansingu, glavnom gradu savezne države Gereros, prethodile su demonstracije hiljada zaposlenih u prosveti.

Oni su se okupili na ulicama posle odluke lokalnog parlamenta da odbije zahteve članova udruženja prosvetnih radnika o izmenama prethodno donesenih reformi.

Foto: Beta, AP
Neredi su izbili kada je više desetina demonstranata sa maskama na licima i metalnim šipkama napalo sedišta tri partije. Na fasadi zgrade gde se nalazi sedište jedne levičarske partije demonstranti su napisali "Izdajice naroda".

Učesnici protesta su se potom uputili ka zgradi lokalnog parlamenta koji je obezbeđivalo 300 policajaca, a onda su otišli do sedišta vladajuće partije koju su zapalili. Za sada nema izveštaja o povređenima.
Foto: Beta, AP
"Mi sa kapacitetima jedne opštine ne možemo da se odbranimo od mase u kojoj ima između četiri i pet hiljada ljudi", rekao je gradonačelnik Čilpansinga Mario Moreno i dodao da je tražio pomoć federalnih snaga bezbednosti.

Reforma obrazovnog sistema u Meksiku izmedju ostalog podrazumeva pojačanu kontrolu kompetentnosti nastavnika. Demonstracije zbog tih promena su poslednjih dana bile organizovane i u saveznim državama Mičoakan i Oahaka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: