Srbi sa KiM: Želimo referendum

Posle četiri sata razgovora sa Ivicom Dačićem i Aleksandrom Vučićem, Srbi sa severa Kosova kažu da stavovi nisu približeni i da su oni protiv primene sporazuma.

Izvor: B92

Četvrtak, 25.04.2013.

16:24

Default images

Iako kaže da je razgovor protekao u konstruktivnoj atmosferi, predsednik opštine Zubin Potok Slaviša Ristić dodaje i da se "nije ni očekivalo da se mogu približiti stavovi".

"Premijer Ivica Dačić i Akeksandar Vučić su naveli da Srbija nije mogla više da postigne kroz sporazum, ali da će kroz implementaciju učiniti da dobiju Srbi više prava", kaže Ristić i dodaje da to nije ono što oni žele, jer se "ne bore za više prava, već za Kosovo u Srbiji", rekao je Ristić za B92 .
Posle sastanka u Beogradu s Dačićem i Vučićem, Ristić je rekao da 90 odsto Srba na severu Kosova ne prihvata sporazum iz Brisela.

"Ako država ima nameru da to (sporazum) sprovede, treba da zna da će to morati da urade mimo nas, a naravno, niko ne može biti jači od države - država može da povuče bilo koji potez i da skloni nas s ovih pozicija", kazao je Ristić i naveo da nije bilo razgovora o tome, niti takve pretnje.

Ristić je dodao da u sporazumu iz Brisela nema "s od Srbije", jer se primenjuju kosovski zakoni, što znači "faktički priznanje Kosova".

“Nije nam namera da ulazimo u konfrontaciju sa Srbijom, sopstvenim narodom, ali nije istina da su Srbi sa juga su za ovo, ogromna većina nije dobila ništa. Mi nemamo nameru da ulazimo ni u sukob sa Vladom, ali ne želimo da nam neko na silu menja državljanstvo. Zato insistiramo na referendumu, neka narod odlući“, navodi Ristić.

Ristić kaže da će oni nastaviti da vode mirnu borbu oko "osnovnih ljudskih prava" i ponavlja da će insistirati na referendumu.

“Organizovaćemo proteste, naravno, vanstranačke, možda i ovde u Beogradu. Nama stranke ne trebaju, ali verujem da imamo pravu da se izborimo da nam niko na silu ne nameće političko rešenje”, rekao je Ristić.

On je rekao da su na sastanku Vučić i Dačić izneli argumente za potpisivanje sporazuma i analizirali tačku po tačku, te je zbog toga sastanak trajao duže od tri sata. Ristić je dodao da su Srbi s Kosova spremni da odgovore na svaki poziv državnog vrha na dalje razgovore i drugu saradnju.

Predstavnici Srba sa Kosova su prethodnih dana izražavali nezadovoljstvo zbog potpisivanja sporazuma i navodili da ga neće prihvatiti, odnosno da će tražiti referendum u Srbiji kako bi se građani izjasnili o tom dokumentu. Oni su to nezadovoljstvo ranije danas istakli i u razgovoru sa patrijarhom Irinejom, koji im je poručio da će ih SPC podržati u mirnoj borbi za prava.

O briselskom sporazumu najviši državni zvaničnici razgovaraće i sa komesarom EU za proširenje Štefanom Fileom, koji danas dolazi u Beograd.

U 11 sati u Briselu, na sastanku kod Ketrin Ešton, sastali su se timovi iz Beograda i Prištine, koji će izneti svoje planove za primenu sporazuma.

Prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić održaće potom u 16.30 sati u Beogradu konferenciju za novinare o aktuelnoj političkoj situaciji i Kosovu i Metohiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

134 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

19 h

Podeli: