Dačić već zvao Ketrin Ešton

Premijer Ivica Dačić odmah nakon sednice Vlade, na kojoj je prihvaćen sporazum s Prištinom, telefonom razgovarao s Ketrin Ešton.

Izvor: Beta, Tanjug

Ponedeljak, 22.04.2013.

10:31

Default images

On je visoku predstavnicu EU za spoljnu politiku i bezbednost obavestio o odluci Vlade da prihvati sporazum s Prištinom.

Vlada Srbije ranije danas prihvatila je sporazum o principima koji regulišu normalizaciju odnosa, postignut u dijalogu o Kosovu i Metohiji u Briselu 19. aprila. Na sednici su bili svi ministri i sporazum je usvojen jednoglasno.

Dačić je, kako se navodi u saopštenju Vlade, primio šefa Kancelarije Evropske unije u Beogradu Vensana Dežera i uručio mu pismo kojim obaveštava Evropsku uniju o današnjoj odluci Vlade Srbije.

"Kao što smo se dogovorili, želeo bih da vas obavestim da je Vlada Republike Srbije prihvatila Prvi sporazum o principima koji regulišu normalizaciju odnosa, koje smo zajednički parafirali u Briselu, u petak 19. aprila 2013. Želeo bih dalje da vas informišem da preporučeni tekst jednoglasno usvojen na danas održanoj sednici vlade", navodi se u pismu Dačića Eštonovoj.

Dačić je takođe zahvalio Eštonovoj na ličnom angažovanju i predanosti u postizanju sporazuma, koja je, kako je istakao, bila od "neprocenljivog značaja".

Vlada Srbije prihvatila je ranije danas Prvi sporazum o principima koji regulišu normalizaciju odnosa, postignut u dijalogu o Kosovu i Metohiji u Briselu. Vlada je naložila ministarstvima, posebnim organizacijama i službama vlade da preduzmu potrebne mere i aktivnosti radi implementiranja sporazuma, kao i da nastave primenu već postignutih dogovora i sporazuma s predstavnicima privremenih institucija samouprave na Kosovu i Metohiji.

O predlogu sporazuma Beograda i Prištine predsednik Skupštine Srbije Nebojša Stefanović razgovaraće sa šefovima poslaničkih grupa na sednici Kolegijuma, koja je zakazana za 14 časova. Stefanović će sa šefovima poslaničkih grupa razgovarati o zakazivanju sednice republičkog parlamenta u vezi s predlogom sporazuma Beograda i Prištine postignutog u Briselu, rečeno je Tanjugu u kabinetu predsednika.

Kolegijum Skupštine čine predsednik Narodne skupštine, potpredsednici i predsednici poslaničkih grupa, a sastancima Kolegijuma prisustvuju generalni sekretar parlamenta, šef Kabineta predsednika Narodne skupštine, kao i druge osobe na poziv predsednika Narodne skupštine.

Premijer Ivica Dačić je juče naglasio da će Vlada biti prva koja će doneti odluku o sporazumu, jer ona vodi spoljnu i unutrašnju politiku zemlje, i da će potom njena odluka biti prosleđena Narodnoj skupštini na verifikaciju.

"Ako vlada prihvati sporazum, očekujem da Srbija dobije datum za početak pregovora o članstvu u Evropskoj uniji", rekao je Dačić.

Evropska komisija preporučila je danas na sastanku šefova evropske diplomatije u Luksemburgu otvaranje pregovora o članstvu Srbije u Evropskoj uniji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

18 h

Podeli: