"Rešenje o Kosovu mora se postići"

Predsednik Skupštine Nebojša Stefanović očekuje da srpski pregovarački tim u Briselu danas dobije povoljniju ponudu od prethodne, što mu je nagovestio Vučić.

Izvor: B92

Sreda, 17.04.2013.

10:20

Default images

"Ono što je važno je da to rešenje moramo da postignemo, zbog budućnosti naše zemlje", kazao je Stefanović u Kažiprstu B92 i dodao da veruje da će se ono postići danas, sutra ili za nekoliko nedelja, ali da će se postići jer evrointegracije Srbije nemaju alternativu.

Nagoveštaj da će Srbija dobiti danas u Briselu povoljniju ponudu dobio je, kako kaže, od prvog potpredsednika Vlade i lidera SNS Aleksandra Vučića, koji je u prethodnom periodu imao niz razgovora sa istaknutim evropskim političarima.

Na pitanje šta se to promenilo od prethodne neuspele runde dijaloga do danas, predsednik Skupštine Srbije kaže da su svi shvatili da se nikakav strateški dogovor i rešenje neće postići bez dogovora sa Srbijom.

Srpski pregovarači u Briselu pokušavaju da pronađu kompromisno rešenje, po kom bi obe strane nešto izgubile, a nešto dobile, i rešenje koje je primenljivo na terenu, jer, ukoliko nije primenljivo, nema nikakvu svrhu, rekao je Stefanović.

Prema njegovim rečima, Srbija treba da razmišlja o budućnosti i taj sporazum mora da se postigne, ali postoje i crvene linije ispod kojih nećemo ići, a te linije su: da se tri opštine pripoje Kosovskoj Mitrovici, kako bi se dobila jedna teritorija s većinskim srpskim stanovništvom, zatim policija koja mora da ima srpskog načelnika za srpske sredine i pravosuđe na koje će Srbi moći da utiču, odnosno da ga biraju.

Vlada i predsednik Srbije imaju zajednički stav po pitanju rešavanja pitanja Kosova i to je pitanje Srbije, a ne pojedinca, istakao je Stefanović.

Na pitanje da li će Skupština Srbije zakazati sednicu na kojoj će se raspravljati o briselskom sporazumu, on kaže da hoće, ali kada bude bilo o čemu da se raspravlja. Besmisleno je bilo, kako kaže, zakazivati sednicu koja bi raspravljala o nečemu o čemu nije postignut dogovor.

Kada bude bio postignut dogovor, sednica će biti zakazama i o tom dogovoru će se poslanici izjašnjavati, kazao je Stefanović i dodao da veruje našem pregovaračkom timu, a pogotovo Aleksandru Vučiću da će doneti ispravnu odluku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

75 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Podeli: