Crna Gora još bez predsednika

I kandidat DPS Filip Vujanović i kandidat opozicije Miodrag Lekić proglasili su pobedu na predsedničkim izborima. Konačnu reč daće Državna izborna komisija.

Izvor: Beta, Vijesti

Nedelja, 07.04.2013.

22:23

Default images

Državna izborna komisija ima krajnji rok do sutra u 8 sati ujutro da saopšti zvanične preliminarne rezultata glasanja. Međutim, kako je rečeno agenciji MINA DIK će se oglasiti danas, jer joj još pristižu rezultati.

Posmatračke misije OEBS i Parlamentarne skupštine Saveta Evrope ocenile su danas u Podgorici da su predsednički izbori u Crnoj Gori sprovedeni "profesionalno i efikasno" i da su građani napravili "slobodan izbor" između dva kandidata.

Oni nisu želeli na konferenciji za novinare da komentarišu optužbe, navode i sumnje u nepravilnost izbora i navodnu izbornu krađu, već su saopštili da time treba da se bave nadležne državne institucije.

"Nije naš zadatak da dajemo legitimnost izbornom procesu već da ga posmatramo i da o tome izvestimo", objasnio je ulogu misije njen šef Boris Frlec.

Pristalice Vujanovića i Lekića okupili su se sinoć u velikom broju ispred izbornih štabova dvojice predsedničkih kandidata u Podgorici, gde su slavili uzvikujući pobedničke parole.
Miodrag Lekiæ (Foto: Beta/AP)
I Vujanović i Lekić proglasili su pobedu na izborima za šefa države, dok se Državna izborna komisija, koja je nadležna za saopštavanje zvaničnih rezultata, još nije oglasila.

Lekić je izjavio da ima četiri odsto nevažećih glasačkih lističa, što je više od razlike imeđu dva kandidata. On je sinoć pozvao svoje pristalice, okupljene ispred Izbornog štaba u Podgorici, da se raziđu i sačekaju sa slavljem, kada će Državna izborna komisija zvanično saopštiti rezultate izbora.

"Uprkos apelu da zaustavimo nezadovoljstvo koje vlada među pristalicama Demokratskog fronta koji traže legalan ishod ovih izbora, nailazimo na nove provokacije u liku Mila Đukanovića. Mi se zalažemo za legitiman ishod izbora. Ja ne želim da dozvolim da se pokrade moja izborna pobeda", naglasio je on, prenosi RT CG.

On je rekao da se "u Rožajama 100 odsto desio preokret, gde je preostalih tri odsto birača glasalo za Vujanovića".

"Ne treba biti veliki stručnjak za izbornu materiju da se vidi da tu nešto nije u redu. Još apelujemo na zaustavljanje provokacija i upozoravamo ih na rečnik koji koriste. Mi insistiramo da se pravna država desi večeras", kazao je Likić i dodao da će tražiti uključivanje međunarodnog faktora.

Vujanović je, proglašavajući pobedu na izborima, kazao da je osvojio 51,3 odsto glasova, a Lekić 48,7.

Na osnovu obrađenih podataka sa svih biračkih mesta, mogu da saopštim da sam osvojio 51,3 odsto glasova, a moj protivkandidat 48,7, kazao je Vujanović novinarima u Izbornom štabu DPS-a.

On je naveo da je njegova pobeda demokratski iskaz volje građana Crne Gore. Vujanović je kazao da rezultat izbora ne može biti sporan.

On se zahvalio svima koji su glasali za njega, navodeći da će naredni predsednički mandat biti posvećen afirmaciji Crne Gore, njenom ekonomskom napretku i evropskim integracijama.

Lekić je, s druge strane, takođe proglasio pobedu na izborima, navodeći da je osvojio 50,5 odsto glasova, a Vujanović 49,5.

"Na osnovu 97 odsto prebrojanih glasačkih listića, mogu da kažem da su građani Crne Gore većinski glasali za mene", kazao je Lekić novinarima u Podgorici i dodao da Vujanovićevo proglašenje izborne pobede predstavlja državni udar.

Poručujem im da krađu nećemo priznati. Pozivam građane da ne nasedaju na provokacije DPS-a, istakao je on.

Izbori su završeni u 20 časova, a kako su prenele podgoričke "Vijesti", na predsedničkim izborima glasalo je 64 odsto birača.

Ovi predsednički izbori bili su šesti od uvođenja višestranačkog sistema u Crnoj Gori, a drugi nakon sticanja nezavisnosti 2006. godine.

Građani Crne Gore glasali su na 1.169 biračkih mesta, a birališta su bila otvorena od sedam do 20 sati. Pravo glasa na izborima imalo je 511.405 građana Crne Gore.

Izborni proces pratile su posmatračke misije OEBS-a i Parlamentarne skupštine Saveta Evrope.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

176 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

1 d

Društvo

MUP upozorio građane Srbije

Povodom predstojećih prvomajskih i uskršnjih praznika očekuje se povećan priliv velikog broja putnika i vozila u našu zemlju, zbog čega se mogu očekivati duža zadržavanja na graničnim prelazima, upozorio je danas MUP.

9:37

26.4.2024.

1 d

Podeli: