Kairo: Sukobi kopta i muslimana

Jedna osoba je poginula u sukobu hrišćana kopta i muslimana danas u centru Kaira, koji su izbili posle sahrane četiri kopta poginula u verskom nasilju.

Izvor: B92

Nedelja, 07.04.2013.

19:34

Default images

Naime, oni su poginuli izvan prestonice u petak uveče.

Zvaničnik ministarstva zdravlja Ahmed al-Ansari izjavio je za AFP da je u sukobima poginula jedna osoba, čije se telo nalazi u bolnici Demerdaš u Kairu.

Egipatska državna agencija MENA izvestila je da je u sukobu ranjeno 17 osoba i prikazala snimke policije koja suzavcem rasteruje "gomilu".

U jednom od najvećih verskih sukoba tokom poslednjih meseci, četiri Kopta i jedan musliman su poginuli u petak u Kususu, severno od Kaira, kada su pripadnici dve verske zajednice počeli da pucaju jedni na druge.
Sahrana poginulih hrišæana (Foto: Beta/AP)
Sukob je izbio i danas kada je više stotina "besnih" Kopta, koji su bili na sahrani, krenulo ulicama Kaira, uzvikujući: "Našom krvlju i našom dušom žrtvovaćemo se za krst".

Grupa mladih Kopta počela je da gađa policiju kamenicama, kazao je jedan očevidac.

Demonstranti su uništili šest parkiranih automobila, a dva zapalili što je izazvalo brzu reakciju muslimana koji žive u blizini i koji su počeli da ih gađaju kamenicama, preneo je Rojters.

Kancelarija egipatskog predsednika Morsija i visoki muslimanski lideri osudili su sukobe koji su se dogodili u petak.

Egipatski predsednik Mohamed Morsi, iz redova pokreta Muslimanske braće, izabran u junu prošle godine, obećao je da će štititi prava kopta (hrišćana) kojih ima 10 odsto od ukupno 83 miliona stanovnika Egipta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

19 h

Podeli: