"Poseta Eštonove ubrzava dijalog"

Kosovski premijer Hašim Tači očekuje da poseta Ketrin Ešton Prištini bude podstrek postizanju sporazuma o normalizaciji odnosa s Beogradom.

Izvor: B92

Sreda, 13.03.2013.

18:42

Default images

Tači je uoči sutrašnje posete šefice evropske diplomatije rekao i da je obavio telefonski razgovor sa zamenikom pomoćnika državnog sekretara SAD Filipom Rikerom u vezi s razgovorima koje predvodi Brisel.

"Biće to poseta koja će, verujem, učiniti pomake, a kako bi se sporazumi postigli ranije. Posebno ćemo se fokusirati na vremenske periode implementacije svih međudržavnih sporazuma i njihove mehanizme. U razgovoru sa gospodinom Rikerom, još jednom smo dobili podršku SAD za ceo ovaj proces”, kazao je Tači, a preneo Radio Slobodna Evropa.

Posvećenost Prištine razgovorima sa Beogradom je u cilju normalizacije stanja na severu, rekao je Tači, koji je juče ponovio da će asocijacija srpskih opština funkcionisati u pravnom i ustavnom sistemu Kosova.

"Formiraće se asocijacija opština sa srpskom većinom koja će imati svoj pravilnik o radu. Na dobrovoljnoj osnovi, svaka opština joj se može pridružiti. Ali, bez ikakvog zakonodavnog, izvršnog mandata ili trećeg sloja vlasti", dodao je Tači.

Poslanik iz Demokratskog saveza Kosova Lutfi Haziri smatra da će Eštonova tokom posete Prištini zatražiti od političara da podrže ratifikaciju eventualnog sporazuma sa Beogradom u Skupštini Kosova.

Iz pokreta Samoopredeljenje nisu izrazili interesovanje da se sastanu sa visokom predstavnicom EU za spoljnu politiku i bezbednost.

Prema saopštenju Kancelarije EU na Kosovu, Eštonova će se nešto posle 9.00 sati ujutro sastati s kosovskom predsednicom Atifetom Jahjagom i s Tačijem, a posle 10 i sa liderima političkih partija na Kosovu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: