Uroš Mišić zadržan u policiji

Uroš Mišić se danas konačno pojavio u policiji, nešto pre 13 sati. Nakon saslušanja u vezi s tučom u klubu "Plastik" određeno mu zadržavanje do 48 sati.

Izvor: B92, Tanjug

Sreda, 06.03.2013.

12:48

Default images

On je u pratnji svog advokata Borivoja Borovića ušao u zgradu MUP-a u Ulici despota Stefana Lazarevića (bivša 29. novembra).

Prema rečima Borovića, ta mera je preduzeta na zahtev tužioca koji je predložio da se saslušaju američki marinci, koji su navodno napadnuti u "Plastiku". Danas je saslušavan oko dva i po sata.

"Mišić ne zna o kome se radi. On ne negira da je bio u klubu, ali kaže da nije učestvovao u tom događaju", kazao je Borović novinarima i napomenuo da očekuje da će se nevinost njegovog klijenta dokazati nakon pregledanog video snimka i saslušanja svedoka. On je rekao i da je Mišić zadržan u policiji samo zbog "medijske histerije koja vlada proteklih nedelja".

"On je ovde vrlo bezbrižno došao kao što ste primetili. Ne oseća se dobro zbog ove hajke, ali zna da nije učestvovao u ovom krivičnom delu i lako će to dokazati. On je izjavio da ne mrzi bilo koga, da ne zna da se radilo o bilo kakvim Amerikancima, da je kosmopolita i da je to besmisleno kako se negde pisalo da su oštećeni Amerikanci i da je to razlog zašto ih je neko napao. Dakle, definitivno on to nije uradio", kazao je Mišićev advokat.

"Očekujem da sutra oštećeni dođu na prepoznavanje i da će nakon podizanja optužnog predloga predmet vrlo brzo biti rešen", kazao je Borović.

Kada istraga utvrdi ko je marince povredio, sud bi u skraćenom postupku mogao da dosudi do pet godina zatvora. A pojavljivanjem u beogradskom SUP-u, završeno je desetodnevno Mišićevo skrivanje od policije. Inače, Mišićev branilac je tri puta najavljivao da će se njegov klijent pojaviti u policiji, u koju je pozvan da da iskaz kao građanin, ali se on do danas nije pojavio. Advokat Borović objašnjava da je to zbog - medija.

"Smatram da je napravljena ipak velika medijska histerija i da je to razlog zašto je policija morala da ga zadrži, iako je to postupak skraćenog tipa i pritvor može trajati najviše do 8 dana", kazao je advokat.

B92: A zašto kažete da je u pitanju medijska histerija, da li je policija možda zadržavanje odredila zato što se on nije pojavio, a ne zbog medijske histerije?

"Pa pre nego što je trebao da se pojavi u prostorijama SUP-a, pisalo se da je u bekstvu i da ima poternicu, iako toga nije bilo - on je imao samo pisani poziv kao građanin i bilo je logično da se pojavi", objasnio je za B92 Borović.

Policijski sindikati ogorčeni su zbog cele sage o ponovnom susreta Uroša Mišića i organa reda - mnogi bi policajci, kažu, zbog toga mogli da pomisle da je njihov posao uzaludan.

"Mi u policiji smatramo ovo kao još jedan šamar policijskim službenicima. Za nas je to samo dokaz da je ceo postupak protiv Mišića od samog početka bio pogrešan - od prve presude, ublažavanja kazne i njegvog navodnog kajanja, do njegove amnestije. Na kraju se ispostavilo da on opet treba da se dokazuje i da nije u pravu", kaže Velimir Barbulov iz Nezavisnog sindikata policije.

Nezavisni policijski sindikat Srbije pozdravio je određivanje pritvora Urošu Mišiću.

"Verujemo da će nadležni organi učiniti sve što je u njihovoj nadležnosti kako bi se utvrdilo ko je ogovoran za ovaj incident i kako bi krivci bili adekvatno kažnjeni. Nadamo se, kada naše pravosuđe već ne izriče visoke kazne za napade na srpske policajce čije živote, prema svemu sudeći, smatra najjeftinijom robom, da će u slučaju ataka na inostrane bezbednjake, primeniti adekvatnije kaznene aršine. Pozivamo nadležne i da ovaj slučaj posmatraju kao snažan argument za pojačavanje kaznene politike prema napadačim na policajce, kako bi se životi i zdravlje srpskih policajaca adekvatno zaštitili", navodi Momčilo Vidojević, predsednik NPSS.
Uroš Mišiæ ulazi u zgradu MUP-a u 29. novembra u pratnji advokata Borivoja Boroviæa (Foto: B92)
Beogradska policija tražila je Mišića zbog nedavne tuče u noćnom klubu "Plastik" u kojem se on, navodno, s drugovima učestovovao u tuči sa grupom stranaca, među kojima su bili i američki marinci, koji inače rade na obezbeđenju zgrade Ambasade SAD u Beogradu.

Dvojica marinaca Moler Džefri Artur i Garsija Huan Enrike saslušani su i obojica su navela da napadače ne poznaju odranije.

Mišić se sumnjiči da je 21. februara u "Plastiku" sa dvojicom saučesnika učestvovao u tuči.
Uroš Mišiæ ulazi u zgradu MUP-a u 29. novembra u pratnji advokata Borivoja Boroviæa (Foto: B92)
Uroš Mišić, je u decembru, nakon usvajanja Zakona o amnestiji pušten iz zatvora, gde je odslužio kaznu zatvora od pet godina.

Mišić je pušten šest meseci pre isteka zatvorske kazne na koju je bio osuđen zbog napada na žandarma Nebojšu Trajkovića na utakmici Crvena zvezda - Hajduk iz Kule u decembru 2007. godine.

On je prvobitno bio osuđen na 10 godina za krivično delo teško ubistvo u pokušaju, da bi Apelacioni sud kasnije preinačio krivično delo i prepolovio kaznu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

166 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: