"Oskrnavljena tabla Aćif-efendije"

Bošnjačko nacionalno veće u tehničkom mandatu prijavilo je novopazarskoj policiji da je "oskrnavljena" tabla sa likom Aćifa Hadžiahmetovića.

Izvor: B92

Ponedeljak, 04.03.2013.

14:55

Default images

BNV je pozvalo nadležne organe da preduzmu sve kako bi bili otkriveni i kažnjeni počinioci.

U saopštenju BNV navodi se da su nepoznate osobe u noći između nedelje i ponedeljka plavim sprejom išarale deo table sa imenom i tekstom biografije Aćifa Hadžiahmetovića.

Tablu Aćifu Hadžiahmetoviću, koji je bio upravnik Novog Pazara za vreme Drugog svetskog rata, BNV u tehničkom mandatu postavilo je 4. avgusta 2012. godine u Ulici 28. novembra, na mestu gde je nekada bila njegova kuća.

Aćif Hadžiahmetović među Bošnjacima u Sandžaku poznat je kao organizator odbrane Novog Pazara od četnika u Drugom svetskom ratu, a vlasti posleratne Jugoslavije proglasile su ga ratnim zločincem i javno streljale 21. januara 1945. godine.

Hadžiahmetović je dobio visoko nemačko odlikovanje, a pojedini istoričari ga smatraju odgovornim za zločine nad Srbima u Drugom svetskom ratu. Ministarstvo pravde Srbije pokrenulo je postupak da se tabla sa njegovim imenom ukloni.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: