Kada će mleko doći na dnevni red?

Nova sednica Skupštine Srbije zakazana je za četvrtak, 7. marta, a sednica o ispravnosti hrane i zdravlju građana biće održana krajem marta.

Izvor: B92

Ponedeljak, 04.03.2013.

11:21

Default images

Zamenik šefa poslaničke gurpe Srpske napredne stranke Zoran Babić je agenciji Beta posle sednice skupštinskog kolegijuma rekao i da je dogovoreno da prva sednica prolećnog zasedanja počne u četvrtak, 7. marta.

Pred poslanicima će se naći – predlozi zakona o efikasnom korišćenju energije i o posebnim uslovima za upis prava svojine na objektima izgrađenim bez građevinske dozvole.

"Za SNS nema bitnije teme od ispravnosti hrane i zdravlja građana. U četvrtak ćemo se s predsednikom Skupštine dogovoriti kada će biti održana ta sednica", rekao je Babić.

On je podsetio da će prvi potpredsednik vlade Aleksandar Vučić danas izaći sa konkretnim informacijama o "aferi mleko" i imenima onih koji su imali najveću odgovornost.

Prema rečima Babića, parlament će na sednici u četvrtak ratifikovati sporazum Vlade Srbije sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima o izgradnji infrastrukturnih objekata i sporazume iz oblasti namenske industrije.

Na dnevnom redu biće i predlozi zakona o efikasnom korišćenju energije i o uknjiženju bespravno izgrađenih objekata.

“Radi se o zakonima koji se tiču svih građana Srbije. To je prvi paket ratifikacije sporazuma između Srbije i Ujedinjenih Arapskih Emirata koji će, siguran sam, posle ratifikacije biti finalizarani kroz velike investicije u Srbiji i otvaranje radnih mesta, a time i boljeg života građana”, rekao je Babić.

LDP je 25. februara zatražio posebnu sednicu o mleku na kojoj bi stručnjaci izneli prave informacije o njegovoj ispravnosti.

Na pitanje šta će predsednik SNS i prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić danas saopštii javnosti i šta očekuje, Babić je rekao da očekuje pre svega kontinuitet politike nulte tolerancije za svakog ko se ogrešio o zakon bilo da je član SNS ili je član neke druge stranke.

“Oni koji su svojim činjenjem ili nečinjenjem doprineli da se srpska javnost uznemiri ili bude ugrožena moraće da odgovaraju. Ne bih sada neka rešenja prejudicirao, ali to će najbolje reći Vučić, koji je u Srbiji posle 20 godina modernog parlamentarizma konačno patentirao osećaj i odgovornosti i nulte tolerancije za bilo šta što je mimo zakona”, naglasio je Babić.

Jovanović: Zaboravićemo na mleko do sednice

Predsednik Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović izrazio je negodovanje zbog odlaganja održavanja sednice parlamenta o standardima kvaliteta hrane, ocenivši da će u međuvremenu "anestezirana Srbija biti primorana da, pod teretom drugih problema, zaboravi na skandal oko kvaliteta mleka".

Jovanović je, u izjavi za javnost, istakao da je, uprkos javnom obećanju SNS da će predlog LDP biti prihvaćen i da će skupština do 5. marta raspravljati o standardima kvaliteta hrane, sednica odložena za neki drugi termin do kraj marta, čime je inicijativa LDP obesmišljena.

"Nezavisno od patetičnih najava i partijskih odluka SNS o tome ko će i da li će biti žrtvovan, za građane je mnogo važnije da saznaju zašto je cela vlada donela odluku da Srbija bude jedina zemlja u Evropi u kojoj je dozvoljeno da u mleku za ljude ima 10 puta više aflatoksina nego u hrani za goveda", istakao je Jovanović.

Prema njegovim rečima, Srbija nije plemenska zajednica nego evropska zemlja i nedopustivo je da o kvalitetu hrane odlučuju pojedinci ili partijska tela vladajuće partije, a da je javnost osuđena da iščekuje televizijska gostovanja političara kako bi saznala koliko je opasna hrana koju građani konzumiraju.

"Bezbednost hrane je jedna od najvažnijih tema za zdravlje ljudi i zbog toga je ponašanje vlasti i u ovom trenutku neodgovorno, bezobrazno i kalkulantsko. Čak i ako dobijemo datum za pregovore, nećemo napraviti ni milimetar napretka prema evropskom kvalitetu života ukoliko država nije u stanju da svojim građanima obezbediti nesumnjivu kontrolu kvaliteta hrane i odgovornost u svakom slučaju kada se ta pravila naruše", poručio je Jovanović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

61 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: