Veća pomoć za Srbe u Hrvatskoj

Srbija namerava da se više angažuje za unapređivanje položaja Srba u Hrvatskoj, kaže direktorka Kancelarije za dijasporu i Srbe u regionu, Slavka Drašković.

Izvor: B92

Utorak, 26.02.2013.

17:44

Default images

To bi, prema njenim rečima, moglo da doprinese i boljoj saradnji dve zemlje.

"Želim srpsku zajednicu u Hrvatskoj da uverim da će Vlada Srbije u najvećoj meri biti zainteresovana i baviti se pitanjima prava i položaja Srba u Hrvatskoj", izjavila je Draškovićeva posle sastanka s predstavnicima srpske zajednice u Zagrebu.

Draškovićeva je rekla da je cilj njene posete Hrvatskoj da se obavesti o položaju i pravima Srba u Hrvatskoj, a najavila je da će sutra o tome razgovarati s predstavnicima Vlade Hrvatske.

"Verujem da je ovo pravi trenutak, kada se odnosi Srbije i Hrvatske postavljaju na viši i kvalitetniji nivo, da pitanja položaja Srba u Hrvatskoj možemo konstruktivno rešavati zajedno", poručila je ona.

Draškovićeva je dodala da treba napraviti zajedničku listu nerešenih pitanja i rešavati ih jedno po jedno.

"Očekujem dobre i konstruktivne razgovore sutra sa predstavnicima vlasti u Hrvatskoj", rekla je direktorka Kancelarije Vlade Srbije.

Upitana da li je među njenim prioritetima uvođenje srpskog jezika i pisma u Hrvatskoj, čemu se protive desničarske stranke i udruženja hrvatskih ratnih veterana, Draškovićeva je rekla da je juče u Vukovaru saznala za probleme tamošnjih Srba.

"Ćirlica i dvojezičnost su pitanja koje treba rešavati i verujem da se u to krenulo i da će se rešiti. Taj problem je, međutim, izazvao dublji problem - povećano osećanje nesigurnosti", naglasila je ona.

To su joj, rekla je Draškovićeva, izneli predstavnici Srba u Vukovaru. Ona je ocenila da bi "Hrvatska trebalo da oštrije reaguje na govor mržnje, kojeg je bilo u Vukovaru".

Predsednik Srpskog narodnog veća (SNV) i poslanik Samostalne demokratske srpske stranke Milorad Pupovac rekao je novinarima da će uvođenje srpskog jezika i pisma ići postepeno, da se ne bi ugrozili međuetnički odnosi.

On je rekao da je šeficu srpske Kancelarije za dijasporu i Srbe u regionu obavestio o položaju Srba i izbeglica, o društvenoj i ekonomskoj integraciji. Ocenio je da je uloga Srbije u unapređenju odnosa Srba u Hrvatskoj "skromna i u finansijskom, i u programskom" smislu.

"Drago nam je što je, posle susreta premijera, pitanje Srba u Hrvatskoj prvo pitanje o kojem predstavnici Vlade Srbije počinju dijalog i saradnju s našom Vladom. To smatramo najboljim jemstvom da će se ta saradnja kretati bez ikakvih stavljanja stvari pod tepih i da će pitanje Srba u Hrvatskoj biti povod za bolju i tešnju saradnju Zagreba i Beograda", naglasio je Pupovac.

On je rekao da je izuzetno važno to što je Draškovićeva došla nekoliko dana uoči posete ministra spoljnih poslova Srbije Ivana Mrkića Zagrebu, što je najavljeno za početak iduće sedmice. Pupovac je rekao da ga ohrabruje to što je Vlada Srbije odlučila da, posle zastoja nakon promene vlasti, "obnovi aktivnosti u vezi sa praćenjem položaja Srba u Hrvatskoj".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

23 h

Podeli: