Jezdimir Vasiljević na slobodi

Nekadašnji vlasnik "Jugoskandika" Jezdimir Vasiljević prvostepeno je osuđen na pet godina zatvora i biće pušten na slobodu zbog vremena provedenog u pritvoru.

Izvor: B92, Beta

Sreda, 20.02.2013.

00:12

Default images

Presuda Vasiljeviću, poznatom kao "gazda Jezda", izrečena je u Višem sudu posle više od deset godina suđenja i 20 godina od kraha štedionice u martu 1993.

On je odmah najavio i žalbu na ovu presudu , istovremeno optuživši sudskog veštaka Radomira Bijelića da je falsifikovao priznanice iz kojih se vidi da je on navodno primio 28 miliona maraka.

Na osnovu optužbe da su Vasiljević i saradnici početkom 90-ih oštetili građane za više desetina miliona nemačkih maraka, krivim je proglašen i bivši direktor Banke privatne privrede Crne Gore Milorad Vukotić.

On je takođe osuđen na pet godina zatvora. Vasiljevićevog zeta i šefa trezora Dragana Antonijevića, poslovnog savetnika Ljubivoja Šundića i advokata Stevana Protića, sud je oslobodio optužbi.

Vasiljević je u sud doveden iz Centralnog zatvora u kojem se nalazi od 26. marta 2010, jer je dva puta bežao iz zemlje.

"Sudjen sam po zakonu iz 1996. iako je slučaj iz 1993. Tražio sam na uvid i veštačenje priznanica zbog kojih sam držan u zatvoru, a za koje odgovorno tvrdim da ih je falsifikovao sudski veštak Radomir Bijelić", kazao je Vasiljević.

On je rekao da sud nije dozvolio uvid u te priznanice, niti njihovo veštačenje, već, kako je rekao, "samo je rekla (sudija Sladjana Marković) da mene i Micka (Milorad Vukotić) smatra krivim".

"U žalbenom postupku pitaću gde su te priznanice da sam navodno uzeo pare. A zašto niko ko je uzeo naftu iz Crne Gore nije proganjan", upitao je Vasiljević.

Na pitanje novinara kako se oseća po izlasku na slobodu Vasiljević je ostao bez reči.

Vasiljević je prvi put iz zemlje pobegao 1993, nakon kraha štedionice, ali je 2000. uhapšen na beogradskom aerodromu Nikola Tesla.

Tokom višegodišnjeg suđenja, Vasiljević je 2006. godine ponovo pobegao iz Srbije, zbog čega mu je propalo i jemstvo od oko milion evra hipotekom na kući na Dedinju, koju je za njega založio prijatelj. Uhapšen je 2009. u Holandiji, odakle je marta 2010. izručen Srbiji, od kada se nalazi u Centralnom zatvoru u Beogradu. Danas, on hoda uz pomoć štaka i često se žali na loše zdravstveno stanje.

Suđenje vlasniku "Jugoskandika" su obeležila bekstva optuženih, protesti oštećenih štediša, otuđenje imovine Jugoskandika...

Iako je proces zbog malverzacija u toj piramidalnoj štedionici poznat po Vasiljeviću, prvi na optužnici je Podgoričanin Milorad Vukotić - direktor Banke privatne privrede Crne Gore. Za Vukotićem je krajem 2011. godine raspisana poternica, određen mu je pritvor i odlučeno da mu se sudi u odsustvu.

Osim Vukotića i Vasiljevića, na optužnici su bili i Dragan Antonijević, Ljubivoje Šundić i advokat Stevan Protić. Svi su negirali krivicu za zloupotrebu službenog položaja, prevare i utaje u vezi s piramidalnom štednjom u "Jugoskandiku".

Početkom devedesetih, hiljade ljudi širom Srbije ulagale su novac u Jugoskandik, kako bi uz visoke kamate izvukli veliki profit za kratko vreme. Mnogi su prodavali nekretnine, vozila i dragocenosti da bi novac uložili u štedionicu, ali su brzo nakon njenog kraha ostali "praznih šaka".

Narodna banka Srbije u više navrata pokušavala da veštačenjima utvrdi tačnu štetu kao i vrednost imovine Jugoskandika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

46 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

7 h

Podeli: