Iz VBA i VOA nisu curila dokumenta

Ministar odbrane Aleksandar Vučić izjavio je da se iz VBA i VOA nikada nisu pojavljivala u javnosti nikakva dokumenta, niti je bilo političkog ucenjivanja.

Izvor: B92

Ponedeljak, 11.02.2013.

19:52

Default images

"Ne samo što se dokumenta nisu pojavljivala iz VBA i VOA, već nikada nije bilo političkog ucenjivanja, niti te vrste prljavog veša koji bi dolazio iz Vojske Srbije i Ministarstva odbrane kao što to ima u nekim drugim institucijama“, rekao je Vučić na kraju skupštinske rasprave o izmenama Zakona o VBA i VOA.

Te agencije, kako je napomenuo, jedine imaju jasan pravilnik o tome kako se sprovode bezbednosne provere, dok ni MUP ni BIA to nemaju.

"Imamo jasan pravilnik kako se te provere sprovode i on je potpuno transparentan i po njime se upravo i postupa, dok druge naše institucime nemaju, ni MUP, ni BIA. Naravno da u vojsci ima problema, ali vojska uvek štiti državu i u njoj ima najmanje skandala i zato ona ima najveće poverenje građana", rekao je Vučić.

On je dodao da su većoj kritici izložene VBA i VOA iz njemu, kako je rekao, nepoznatih razloga, koje nije u stanju da razume.

"Nikada nije bilo političkog ucenjivanja, ni te vrste prljavog vešta kao što to ima u nekim drugim institucijama", rekao je Vučić i ukazao na to da je tačno da u tim bezbednosnim agencijama postoji najrestriktivnija moguća primena posebnih mera, zbog čega oni koji tu rade nisu "naročito srećni".

To je, kako je precizirao, rezultat potrebe da se ispune sve norme o zaštiti ljudskih prava i sloboda.

Vučić je takođe ukazao i na to da su obaveštajne agencije, naročito vojne, pod stalnom prismotrom nezavisnih institucija i ocenio da to nije uvek lako, ali da je posao da se na to odgovori.

On je ponovio da veliko poverenje u Vojsku Srbije imaju i druge države, s kojima Srbija sarađuje u multinacionalnim mirovnim misijama UN i EU.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

51 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

20 h

Podeli: