"Kosovo u UN značilo bi priznanje"

Pitanje članstva Kosova u UN može biti tema tek u okviru dijaloga o celovitom rešenju kosovskog pitanja, saglasili su se Ivica Dačić i Hajnc Vilhelm.

Izvor: B92

Petak, 25.01.2013.

13:42

Default images

Dačić je naglasio da Srbija nije spremna da o toj temi razgovara usput, da ona do sada nije spomenuta i da za sada nije na dnevnom redu. "To pitanje je predimenzionirano. Ukoliko se bude razgovaralo o celovitom rešenju, ta tema će biti na dnevnom redu", rekao je premijer.

Članstvo Kosova u UN, dodao je on, znači priznanje nezavisnosti Kosova, što je za Srbiju neprihvatljivo.

On je podsetio da je o stolici za Kosovo govorio povodom stava prištinskih vlasti koje očekuju da Kosovo bude u UN jer znaju da bez toga neće biti zaokružen proces njihove državnosti.

"To je predimenzionirano, uključujući moju izjavu da možemo o tome da govorimo u okviru celovitog rešenja. Kosovo za sada ne može da dobije samo to, nažalost sve ostalo može. Ovo ne mogu bez nas", rekao je Dačić.

Saglasnost da je izjava o stolici u UN predimenzionirana izneo je i nemački ambasador koji je objasnio da su ga pogrešno razumeli i da je jasno da nije rekao da je stolica za Kosovo uslov za dobijanje datuma pregovora za članstvo Srbije u EU.

Nemački ambasador je ponovio da Priština kao adut ima Evropsku uniju, a Srbija UN.

On se sa premijerom saglasio i da će to pitanje pre ili kasnije biti stavljeno na dnevni red i naglasio da je potpuno jasno da je ono značajno za Kosovo i podsetio da je to i srpski premijer rekao.

"Slažem se sa premijerom da će to biti tema u okviru celovitog rešenja pitanja Kosova ", naglasio je ambasador Nemačke.

Rumunija nas neće uslovljavati

Predsednik Vlade je, tokom posete Vršcu, izrazio uverenje da Rumunija neće u nastavku procesa evrointegracija uslovljavati Srbiju pitanjima vezanim za položaj rumunske nacionalne manjine, što mu je, kako je rekao, obećao i premijer te države.

Dačić je novinarima, pri otvaranju nove proizvodne linije kompanije "Fresenius", istakao da se odnosi s Rumunijom ne smeju poremetiti zbog pitanja šta se smatra rumunskom nacionalnom manjinom ili pitanja identiteta Vlaha.

Odgovarajući na pitanje lokalnih novinara, Dačić je rekao da je taj problem predimenzioniran u javnosti i da je Srbija svakako spremna da o toj temi razgovara.

"U Rumuniji postoji izreka da oni imaju samo more i Srbiju kao prijatelja. Mi nemamo more, imamo samo prijatelje", rekao je Dačić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: