Alžir: Operacija gotova, 48 mrtvih

U Alžiru je završena vojna operacija u postrojenju u kom su islamisti držali taoce. Stradalo je 34 strana taoca i 14 kidnapera. Četiri taoca su oslobođena.

Izvor: Beta, Tanjug

Četvrtak, 17.01.2013.

08:17

Default images

Kako javlja BBC, kidnaperi su povezani sa terorističkom organizacijom Al Kaida.

Podsetimo, islamisti su juče napali gasno polje "Britiš petroleuma" u In Amenasu na jugu Alžira i zarobili 41 stranca, u jednoj od najvećih međunarodnih talačkih kriza u poslednjih nekoliko decenija.

Medijski izveštaji koji su stizali o ovom događaju pomalo su bili kontroverzni.

Kako javlja BBC, skoro 600 alžirskih radnika i četiri strana taoca, dva iz Škotske, jedan iz Francuske i jedan iz Kenije su oslobođeni tokom današnje operacije alžirske vojske.

Lokalni mediji u Alžiru su objavili da je vojska dejstvovala i iz vazduha, kao i da je popodne operacija završena, što još nisu potvrdili zvaničnici.

Vest o broju ubijenih objavila je TV mreža "Al Džazira" pozivajući se na svoje izvore, kao i novinska agencija ANI iz Mauritanije, pozivajući se na izvore bliske vrhu Al Kaide.

Otmičari su ranije saopštili da drže taoce iz Norveške, Francuske, SAD, Velike Britanije, Rumunije, Kolumbije, Tajlanda, Filipina, Irske, Japana, Južne Koreje i Nemačke, podseća AP.

Zbog ove situacije su vlade širom sveta sazvale krizne sastanke.

Navode o vojnoj operaciji potvrdili su danas i izvori francuske i britanske Vlade i portparol norveškog Ministarstva spoljnih poslova.

Fransuska televizija Frans 24 je javila da su islamski ekstremisti bili "naoružani teškim oružjem" i primorali taoce da nose pojaseve prepune eksploziva.

Otmičari su ranije danas zatražili da se alžirska vojska, koja je opkolila islamiste, povuče kako bi mogli da počnu pregovori. "Zahtevamo da se alžirska vojska povuče kako bi počeli pregovori", rekao je Al-Džaziri jedan od njih koji se predstavio kao Abu al-Bara i zatražio oslobađanje islamističkih ekstremista zarobljenih u Maliju: "Naši za njihove". Grupa koja sebe naziva "Potpisnici za krv" preuzela je odgovornost za napad na mauritanskom sajtu "Alahbar", uz obrazloženje da je to odmazda za "krstaški rat koji francuske snage vode u Maliju" i za saradnju Alžira.

Za napad na kompleks odgovornost je preuzela i organizacija "Katibat Mulatamin" (Maskirana brigada), javili su lokalni mediji.

Situacija u Maliju postala je kritična kada su se islamistički pobunjenici povezani sa Al Kaidom primakli prestonici Bamaku, a Francuska pokrenula vojnu intervenciju kako bi zaustavila njihovu ofanzivu.

Francuski ministar odbrane Žan-Iv le Drijn najavio je danas da će francuske kopnene snage u Maliju imati do 1.400 vojnika.

Francuska je saopštila da planira da pošalje ukupno do 2.500 vojnika u Mali u operaciji koja treba da pomogne vojsci Malija da ponovo uspostavi kontrolu nad severom zemlje, koji drže islamističke grupe.

Britanski šef diplomatije Vilijam Hejg izrazio je sumnju u pogledu izjave da je napad odmazda za francusku intervenciju u Maliju, rekavši da bi za njegovo planiranje bilo potrebno više vremena.

"Koji god izgovor da koriste teroristi i ubice, izgovora nema. Ovo je hladnokrvno ubistvo ljudi koji su obavljali svoj posao", kazao je on.

Ministar Kablia je na državnoj televiziji izjavio da Alžir neće pregovarati s "teroristima", koje su opkolile vojska i snage bezbednosti.

On je precizirao da su napadači "oko 20 muškaraca iz regiona", demantujući izveštaje da su došli iz Malija ili Libije. Njihovu grupu predvodi veteranski islamistički borac Mohtar Belmohtar.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: