Nju Delhi:Kremirana žrtva silovanja

Telo 23 godišnje Indijke koja je preminula nakon što ju je pretukla i silovala jedna banda kremirano je jutros u Nju Delhiju.

Izvor: B92

Nedelja, 30.12.2012.

11:33

Default images

Ceremonija je održana nekoliko sati pošto je avion, koji je iznajmila indijska vlada, dovezao telo devojke iz bolnice u Singapuru gde je preminula od zadobijenih povreda.

Žrtvu silovanja, studentkinju iz Nju Delhija, danas mirno ispraćuju stotine ljudi. Ona je kremirana , nekoliko sati nakon što je avion, indijske vlade dovezao telo devojke iz bolnice u Singapuru. Tuga i bes zbog brutalno ubijene mlade žene ujedinile su stotine ljudi. Devojke sa crnim povezima preko usta slika su da žene iz straha ne prijavljuju da su svakoga dana žrtve nasilja.

"Razlog zašto smo ovde, zašto slikamo, je što nasiljem ne može pobediti nasiljem. Ako ste puni mržnje, i dajete samo mržnju, mržnju ćete i dobiti. Ako ništa drugo ovaj tragičan događaj treba da nam otvori oči da našu decu treba da odgajamo na pravi način da bi bili dobri ljudi. na kraju se sve svodi na mentalitet. Možete imati smrtnu presudu za vinovnike ali to bi moglo ohrabriti sve one koji su pomislili nekada da tako nešto urade, ako ubiju svoje žrtve niko neće progovoriti i neće biti uhvaćeni", kaže socijalni radnik Marfi Džon.

Studentkinju medicine iz Indije silovala su šestorica muškaraca u autobusu koji se kretao kroz Nju Delhi 16. decembra, a potom su nju i njenog pratioca pretukli metalnom šipkom i izbacili ih iz autobusa. Ona je od zadobijenih povreda glave i unutrašnjih organa preminula u bolnici u Singapuru gde je bila prebačena zbog bolje nege.

Policija je uhapsila 6 muškaraca koji će najverovatnije biti osuđeni na smrtnu kaznu.

Incident u kom je stradala 23 devojka izazvao je masovne proteste građana i nacionalnu debatu o načinima da se spreči nasilje kojem su žene u Indiji svakodnevno izložene.

Ban: Nasilje nad ženama nikada opravdano

(Beta)
Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-mun izrazio je duboku ožalošćenost zbog smrti 23-godišnje studentkinje medicine koja je brutalno silovana u autobusu pre dve nedelje u Nju Delhiju i zatražio da se počinioci "izvedu pred lice pravde".

"Nasilje nad ženama nikada ne sme biti shvaćeno kao ispravno, nikada opravdano, nikada tolerisano. Svaka devojka i žena ima pravo da bude poštovana, cenjena i zaštićena", preneo je portparol generalnog sekretara UN.

Ban je istovremeno pozvao indijsku vladu da preduzme mere u cilju sprečavanja takvih zločina u budućnosti i da počinioce zločina nad mladom Indijkom izvede pred lice pravde, kao i da pruži veću podršku žrtvama silovanja, prenela je agencija Frans pres.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: