Binić: Za sve se pitala Ceca

Bivši funkcioneri FK "Obilić" Dragiša Binić i Jovan Dimitrijević rekli na suđenju da nijedna finansijska transakcija nije mogla da se izvrši bez Ražnatovićeve.

Izvor: B92

Sreda, 26.12.2012.

12:00

Default images

Oni su, na današnjem ročištu, negirali optužbe za nezakonitu prodaju fudbalera Milana Obradovića "Lokomotivi" iz Moskve 2001.

"Posle ubistva Željka Ražnatovića Arkana gazda je bila Svetlana i ona se pitala za sve, jer je ona finansirala klub. Ja gazdu ne pitam kad daje pare, a kamoli kad ih uzima", rekao je Binić, izlažući odbranu pred Višim sudom u Beogradu.

"Bez Svetlane Ražnatović nijedna finansijska transakcija nije mogla da se izvrši. Bez njenog odobrenja nije mogao ni burek da se kupi", rekao je Dimitrijević, koji je optužen za zloupotrebu službenog položaja pomaganjem.

Binić je ispričao da je u to vreme bio na funkciji generalnog direktora "Oblića", ali da se bavio samo fudbalskim pitanjima, ne i finansijskim. On je istakao da je, posle ubistva Arkana, želeo da pomogne tom klubu, u kome je volontirao, napominjući da nije imao nikakvu korist od transfera Obradovića u Moskvu.

Nije učestvovao u pregovorima o iznosu transfera, već samo u sportskom delu prodaje igrača, a ne seća se ni da je potpisao ugovor o Obradovićevom prelasku u Lokomotivu.

Binić je ispričao da su u tom transferu ulogu imali menadžer Dejan Joksimović, predsednica kluba i Rusi kojima je Obradović prodat, dok on i optuženi Dimitrijević nemaju veze s tim.

Takođe je objasnio da su se transferi u to vreme odvijali preko fudbalskih saveza Jugoslavije i države u koju se neki igrač prodaje radi kontrole.

Negirajući bilo kakvu vezu s prodajom Obradovića, kao i s drugim navodima optužnice u vezi s nalozima za isplate, Dimitrijević, koji je u to vreme bio sportski direktor "Obilića", rekao je da je u klubu radio bez plate - volontirao.

Binić i Dimitrijević našli su se na optužnici iz marta 2011. godine, zajedno s nekadašnjom predsednicom FK "Obilić" Svetlanom Ražnatović i njenom sestrom Lidijom Ocokoljić, ali su one u međuvremenu priznale krivicu, pa su izbrisane iz precizirane optužnice iz jula ove godine.

Sestre su prihvatile kaznu od jedne godine, tj. od šest meseci kućnog zatvora, koju su u međuvremenu odslužile, a ostalo im je da plate još pola miliona evra, od milion i po, sa koliko su kažnjene zbog nezakonite prodaje 11 fudbalera "Obilića".

Binić i Dmitrijević se terete da su moskovskoj "Lokomotivi" prodali Obradovića za tri miliona dolara, a da pri tom ništa od tih sredstava nije uplaćeno na račun kluba.

To su, kako se sumnja, radili po nalozima vlasnice FK "Obilić" Svetlane Ražnatović, kao odgovorna lica u klubu, pa su 2. jula 2001. godine u Moskvi zaključili ugovor s predstavnicima "Lokomotive" o prodaji Obradovića.

Milion dolara je uplaćeno na račun privatnog preduzeća u Bijeljini, a zatim je novac predat vlasnici kluba na ruke. Ostatak je išao preko više privatnih računa u Belgiji (Brisel), Letoniji (Riga), Španiji (Marbelj i Palma de Majorka), Švajcarskoj (Ženeva i Lugano) i u SAD (Njujork), sumnja tužilaštvo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: