Ban: Dvodržavno rešenje zakasnilo

Dvodržavno rešenje izraelsko - palestinskog sukoba je odavno zakasnilo, izjavio je danas generalni sekretar UN Ban Ki Mun.

Izvor: B92

Četvrtak, 29.11.2012.

20:46

Default images

Podsetimo, večeras se u Generalnoj skupštini UN glasa o palestinskom zahtevu za unapređenje statusa u državu nečlanicu.

"Postizanje dvodržavnog rešenja, kome su se i Izrael i Palestinci posvetili dugo kasni", rekao je Ban u poruci povodom Međunarodnog dana solidarnosti s palestinskim narodom.

On je naglasio potrebu da se hitno obnove napori kako bi se rešenje postiglo, u međunarodnoj zajednici, kao i od palestinskih i izraelskih lidera.

"Pozivam izraelske i palestinske lidere da pokažu viziju i odlučnost. Takođe, apelujem na međunarodnu zajednicu da im pomogne da utru kredibilan politički put kojim će ostvariti legitimne aspiracije obe strane", kazao je Ban.

Osvrćući se na nedavno postignuto primrije između Izraela i Hamasa, nakon osmodnevnog nasilja, Ban je istakao neophodnost održanja primirja.

"Okviri sporazuma su odavno jasni, izneti u rezolucijama Saveta bezbednosti UN, madridskim principima", uključujući zemlju za mir, mapu puta, arapsku mirovnu inicijativu iz 2002. i postojeće sporazume između dveju strana.

"Ono što je sada potrebno je politička volja i hrabrost, kao i osećaj za istorijsku odgovornost i vizija za mlađe generacije", istakao je generalni sekretar UN, pozvavši na obustavljanje izgradnje jevrejskih naselja na okupiranoj Zapadnoj obali i istočnom Jerusalimu i istakavši da je takva aktivnost "suprotna međunarodnom pravu i da mora prestati".

"Unilateralne akcije na terenu neće biti prihvaćene od međunarodne zajednice", rekao je Ban.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: