"Posledice presude- pad podrške EU"

Oslobađajuće presude hrvatskim generalima i Ramušu Haradinaju mogu izazvati dalji pad podrške procesu evrointegracija, ocena je političkih analitičara.

Izvor: Beta, Tanjug

Četvrtak, 29.11.2012.

22:18

Default images

Politički analitičari Ognjen Pribićević i Predrag Simić ocenili su da je oslobađajuća presuda Ramušu Haradinaju u Haškom tribunalu, posle oslobađanja hrvatskih generala, izazvala ogromno razočaranje i bes.

"Razočaranje je ogromno, pre svega, zbog činjenice da pravo nije ispoštovano i da nema dileme da u međunarodnim odnosima vlada zakon jačeg", rekao je Pribićević na skupu organizovanom povodom 15 godina rada Fondacije Konrad Adenauer u Srbiji.

Pribićević, saradnik Instituta za društvene nauke, istakao je da je ohrabrujuće to što su premijer Ivica Dačić i prvi potpredsednik vlade Aleksandar Vučić, izjavama da Srbija treba uprkos svemu da nastavi evropski put, pokazali da politička elita ima svest o tome šta je bolje za Srbiju.

I Pribićević i profesor Fakulteta političkih nauka Predrag Simić upozorili su da će, posle ovih presuda, podrška u Srbiji procesu evrointegracija nastaviti da pada.

Dvojica stručnjaka su ocenila i da su odnosi Beograda i Zagreba na najnižoj tački od sredine 1990-ih godina. Ti odnosi su, prema Simićevim rečima, mogli biti "kičma stabilnosti i evropske perspektive i podloga za politiku EU prema regionu". Pribićević, nekadašnji ambasador u Nemačkoj, izjavio je ranije danas da se u slučaju oslobađajuće presude Ramuša Haradinaja ponovo pokazalo da je presudila politika, a ne pravo i pravda.

"Još jedanput se pokazalo da je presudila politika jer da je postojalo pravo i pravda Haradinaj bi bio osuđen" rekao je Pribićević Tanjugu i dodao da je mnogo ranije međunarodna zajednica trebalo da učini sve da se svedocima osigura da bezbedno svedoče i pojave se na suđenju "a ne da nestaju i da budu ubijani".

To je nama još jedan nauk da u međunarodnim relacijama pravo, onako kakvo bi trebalo da bude, vrlo retko postoji i da se vrlo retko pravda tako donosi, istakao je Pribićević.

Prema njegovim rečima, to je nauk da Srbija mora još jednom da razmisli o tome šta će da radi u buduće, da li će sada ići u izolaciju i da se udaljava do svog prirodnog okruženja, EU, ili će smoći snage da konačno shvati da se ne može ići napred kao jedna mala zemlja sa ekonomijom koja je beznačajna u evropskim i svetskim razmerama bez snažne podrške vodećih evropskih zemalja gde i pripada.

Prelec: Ojačana pozicije Prištine u dijalogu

Oslobađanje Ramuša Haradinaja ojačaće poziciju Prištine u dijalogu sa Beogradom, a vlastima u Srbiji će trebati vremena da se oporave, kaže za Tanjug Marko Prelec, direktor Međunarodne krizne grupe za Zapadni Balkan.

"Povratak Haradinaja na kosovsku političku scenu će stabilizovati i ojačati prištinski pregovarački tim", smatra Prelec.

On takođe procenjuje da se sada može očekivati pauza u dijalogu. "Nakon oslobađanja (Ante) Gotovine, a sada i Haradinaja, Beogradu će trebati vremena da se oporavi od ‘haškog šoka'", rekao je Prelec.

Todorić: Haški tribunal završava kao pravna lakrdija

Vladimir Todoriæ (Foto: Tanjug, arhiva)
Direktor Centra za novu politiku Vladimir Todorić ocenio je da Haški tribunal završava svoje postojanje kao "pravna lakrdija i politički promašaj".

Todorić je u izjavi Tanjugu rekao da mu se čini da, posle svih godina iskrene želje nove Srbije za pomirenjem kako kroz prethodnu, tako i trenutnu vladu, ta želja za pomirenjem od strane Haškog tribunala i zemalja koje su ga osnovale nije tumačena kao konstruktivnost, već kao znak slabosti.

"Od strane Haškog tribunala i zemalja koje su ga osnovale i koje su nažalost instruirale njegov rad, ta želja za pomirenjem nije tumačena kao konstruktivnost", rekao je Tanjugu Todorić i dodao da je oslobađajuću presudu Haradinaju i očekivao.

Prema njegovim rečima, sve ono dobro što su izgradili ne samo političari iz Srbije, već i neki iz regiona je ugroženo i to kako je istakao još sa presudama hrvatskim generalima pre nekoliko dana.

"U svetlu novih događaja mislim da neće biti dovoljno da nasa vlada pokusa da samo verbalno kanaluše frustraciju koja je prisutna, pa da daje izgovore zasto ne može nešto konstruktivno i realno da se uradi, jer , 'eto zaboga nismo u takvoj situaciji'. Bojim se da, zbog proslava u Prištini i južnom delu Kosovske Mitrovice, postoji zaista velika opasnost od incidenata na Kosovu", rekao je Todorić.

On je ukazao da u svetlu novih događaja, Vlada Srbije treba "pod hitno da stavi na raspravu da li postoje uslovi za primenu sporazuma o integrisanom upravljanju prelazima", čija primena treba da otpočne za nekoliko dana.

"Bojim se da bi primena sporazuma u ovakvim okolnostima bila više nego kontraproduktivna. Srbi sa Kosova severa su izrazili svoje nezadovoljstvo i rekli da će pokusati da spreče sporazum, čime se pokazuje da oni nisu bili protiv prošle vlade, niti su protiv ove - oni jednostavno ne žele da budu kosovski gradjani", zaključio je Todorić.

Antić: Tribunal uvredio pravdu, ovim rehabilitovao i osuđene zlikovce

Istoričar Čedomir Antić rekao je da je ovom presudom Haški tribunal uvredio žrtve i pravdu, ali na neki način i oslobodio Srbiju jer neće moći da osudi ni jednog srpskog političkog vođu koji su sada, smatra on, svi rehabitovani.

Loše je, dodao je Antić, što su rehabilitovani i svi zlikovci koji su sa pravom osuđeni u ovom sudu.

"Sud je ovim završio svoju ulogu, on nije bio nepristrasan sud, bio je jedno oružje rata, oružje ratnih učesnika", rekao je Antić Tanjugu. Antić je podvukao da u ratovima 90-ih nisu učestvovali samo Srbi, Albanci, Hrvati, Bošnjaci već da su učestvovale i SAD i Nemačka.

"Očigledno je taj sud bio njihovo oružje (SAD i Nemačke) zato što ispada da je kažnjivo da neko nagovesti identitet svedoka a da nije kažnjivo kada nekom tokom sudjenja izginu brojni svedoci", rekao je Antić.

Praveći paralelu, Antić je ukazao da Republika Srpska Krajina nije bila pravna država, nije bila država koja je štitila svoje građane, da je bila država koja je bila samostalna i u kojoj su progonjeni Hrvati.

"Međutim, na prostoru Krajine je od 1992. do 1994. ubijeno 195 Hrvata, a dobar deo počinilaca je identifikovan. Na prostoru Kosova i Metohije, u situaciji u kojoj nije više postojala ratna opasnost, u toku prve tri godine albanske vlasti (1999-2002) ubijeno je tri puta više Srba. Za to vreme pokrajina je bila pod zaštitom NATO-a. To je slika naše situacije. Vođe Srpske Krajine su na višegodišedecenijskim robijama, vođe kosovskih Albanaca su promovisane u heroje", rekao je Antić.

On je ocenio da to više nije zasluga ni Albanaca ni Srba već onih koji su stvorili Haški tribunal "i koji su isti sada demontirali".

"Taj tribunal je doneo uvredu žrtvama i pravdi, ali na neki način ovakvim svojim odlukama on je i oslobodio Srbiju. Tribunal nikada neće pisati udžbenike u Srbiji i neće moći da osudi ni jednog srpskog političkog vođu i oni su sada svi rehabitovani. To je dobro. Loše je što su rehabilitovani i svi zlikovci koji su sa pravom osuđeni u ovom sudu", istakao je Antić.

On je dodao da Srbija mora da okrene novu stranicu i da je Evropska unija realnost oko nas, ali realnost koja je u krizi.

"EU kao ideja ima svoje dobre strane, ali ne treba da se zanosimo da je ona idealna i da nam je naklonjena. Moramo razmišljati o interesima Srbije i na osnovu toga stvarati svoju politiku", rekao je Antić.

Vukadinović: Zakovan poslednji ekser u sanduk haške pravde

"S obzirom da presuda dolazi nakon oslobađanja hrvatskih generala Ante Gotovine i Mladena Markača i amnestiranja Hrvatske za 'Oluju',
ova presuda deluje kao dosipanje soli na već otvorenu ranu. Mislim da je ovim zakovan posednji ekser u sanduk haške pravde", rekao je Đorđe Vukadinović agenciji Beta.

Prema njegovim rečima, očigledno je da je Tribunal u Hagu ipak bio samo instrument podložan svakom političkom, ali izgleda i finansijskom uticaju, kako su od početka rada Tribunala neki tvrdili.

Naveo je da je cilj Tribunala bio da nametne jednostranu sliku dogadjaja na prostoru bivše Jugoslavije i Srbe predstavi kao glavne krivce, amnestirajući sve druge strane u sukobu.

"Ovo više nije teorija zavere ili paranoja. Haški Tribunal je kao institucija izgubio svaki ugled u ozbiljnim i relevantnim međunarodnim krugovima. A u srpskoj javnosti podršku nikada nije ni imao", kazao je Vukadinović.

On je podsetio da je godinama jedan od glavnih uslova za približavanje EU bila saradnja s Tribunalom i da su u svesti gradjana te dve stvari povezane. Zbog toga, on smatra da će "koletaralna posledica" te presude biti dodatno opadanje evroentuzijazma u Srbiji.

"Srbi sa Kosova žive u sistemu koji je kreirao Haradinaj"

Publicista i analitičar sa Kosova i Metohije Živojin Rakočević kaže: "Srbima na Kosovu i Metohiji je svejedno, oni žive u sistemu koji je kreirao Ramuš Haradinaj, taj sistem ih ponižava, proganja i ubija, taj sistem, i ovog trenutka, van pokrajine drži 250 000 proteranih od kojih neki još žive po kolektivnim centrima".

On ocenjuje da u "srpskim geto zajednicama vlada fatalna depresija" koju svakodnevno podstiču, kako je rekao, Haradinajevi policajci, Hardinajevi carinici, sudije, nacionalistička histerija i društvena svest karaketeristična za pretpolitička društva. Rakočević je zaključio i da je Haradinaj suština tog sistema.

Advokati: Tanki dokazi i puno kontroverzi

Toma Fila (Foto: Tanjug, arhiva)
Srpski advokati koji su zastupali optužene pred Haškim tribunalom smatraju da oslobađajuća presuda Haradinaju nije iznenađujuća, jer je postupak bio zasnovan na tankim dokazima tužilaštva i kontroverzama koje su pratile svedoke tokom tog postupka.

Advokat Novak Lukić izjavio je Tanjugu da je haško tužilaštvo bilo "tanko" sa svojim dokazima i da nije obezbedilo svedočenja kojima bi potkrepilo svoje optužbe.

"Ne ulazeći u to da li je bilo nekih političkih konotacija, samo pravnički posmatrano, Haradinaju se sudilo povodom konkretnih incidenata gde su faktički najvažniji iskazi svedoka, a u ovom slučaju su iskazi svedoka veoma slabo pripremljeni i nije ništa čudno što je doneta ovakva presuda", rekao je Lukić.

On je ukazao da je u ovom slučaju primenjeno "klasično anglosaksonsko razmišljanje" da kada nema čistih dokaza i veze između dokaza i lica onda se ide na oslobađanje okrivljenog.

"Jedan od sudija koji je čitao presudu sudija Moloto je tako slično rezonovao i u predmetu Perišić gde je bio predsednik veća i predložio je da se Perišić oslobodi, ali nažalost drugo dvoje sudija, koji dolaze iz humanitarnog prava, a ne iz krivičnog, su potpuno drugačije odlučili (preglasali ga) i osudili na 27 godina", objasnio je Lukić.

Advokat Toma Fila rekao je Tanjugu da je od početka procesa bilo jasno da će Haški tribunal doneti oslobađajuću presudu Haradinaju. Tome u prilog ide i organizovanje "odbora za doček", rekao je Fila i dodao da je za to potrošeno dosta novca.

On se zapitao da li postoji neko ko je sumnjao u takvu odluku Haškog tribunala sobzirom na optužnicu i činjenicu da se jedan od svedoka obesio, a da jedan nije želeo da govori.

Advokat Branislav Tapušković smatra da je Haški tribunal od osnivanja 1993. do danas zastupao stratešku koncepciju da se nađe samo odgovornost jedne strane u sukobima na prostorima bivše Jugoslavije.

"Jasno je da je taj sud strateški izmišljen instrument za oglašavanje krivim samo jedne strane u sukobima. Ali s druge strane neshvatljivo je da se presuda zna unapred", rekao je Tapušković ukazujući da se na Kosovu već nedelju dana pripremao doček Haradinaja i njegovo puštanje na slobodu.

Ambasade SAD i V.Britanije: Poštujemo odluku Tribunala

SAD poštuju odluku Haškog tribunala i u potpunosti podržavaju taj sud, saopštila je danas Američka ambasada u Beogradu.

"Uzimamo k znanju presudu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju i poštujemo odluku tribunala," navedeno je u saopštenju dostavljenom Tanjugu.

SAD su, kako se navodi, "snažno podržavale i podržavaju Tribunal i njegov značajan rad, bez obzira na presude u bilo kom pojedinačnom slučaju."

I Velika Britanija u potpunosti poštuje oslobađajući presudu Ramušu Haradinaju i žali što još nije utvrđena odgovornost za "zločine koje priznaje presuda".

"Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju je nezavisan sud i mi u potpunosti poštujemo presudu", naveo je ambasador Velike Britanije u Srbiji Majkl Devenport u pisanoj izjavi Tanjugu.

Devenport je dodao da je sada na vlastima u regionu da nastavak proces utvrdjivanja odgovornosti.

"Žalim što još nije moguće da bilo ko odgovara za zločine koje priznaje presuda. Sada je na vlastima u regionu da nastave proces i obezbede da odgovorni za ove zločine budu izvedeni pred lice pravde", zaključio je britanski ambasador.

Karađorđević: Poniženi Srbi, obavezna revizija svih presuda

Princ Aleksandar Karadorđević izjavio je da Haški tribunal ima obavezu da obavi reviziju svih presuda u slučaju Srba i da je to jedino pošteno, kao i da je razočaran oslobađajućom presudom u slučaju Ramuša Haradinaja, Idriza Baljaja i Ljahija Brahimija.

Današnjom presudom su, kako je dodao princ Aleksandar, poniženi svi Srbi i ignorisane srpske žrtve i prognani građani.

"Ovakve presude hrane separatizam, podrivaju mir u regionu i škode naporima za normalizaciju odnosa između Beograda i Prištine", ocenio je princ Aleksandar.

On je naveo i da je potpuno šokiran Haškim tribunalom i njegovim "čudnim odlukama, koje će dovesti do dalje eskalacije krize između Beograda i Prištine".

"Još jednom, Tribunal u Hagu nije uspeo da sprovede zakon. Umesto zakona, sprovode pristrasnu politiku i vraćaju nas u nesrećne 90-te", poručio je Karađorđević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

23 h

Podeli: