"Crkvi nije mesto u politici"

Predsednik Liberalnodemokratske partije Čedomir Jovanović rekao je, povodom izjave patrijarha Irineja o EU i Kosovu, da crkvi nije mesto u politici.

Izvor: B92

Ponedeljak, 26.11.2012.

15:09

Default images

On je rekao da se politikom bave stranke koje na izborima gube i pobeđuju.

"Upravo zbog ugleda i uticaja koji ima, opasno je mešanje svakog pojedinca iz crkve u dešavanja u politici. To je put kojim jedino mogu da izgube svoj kredibilitet, jer crkva ima značajno mesto u društvu koje se vezuje za veru, tradiciju i istoriju našeg naroda", rekao je Jovanović Beti.

On je istakao da nema razumevanje za pozivanje na žrtvovanje života svih građana Srbije, posebno što se to čini bez ikakvog cilja, na isti način kao što je činjeno u prethodnih 20 godina.

"To smo već jednom probali i zato je jasno da će jedina posledica takvih ideja biti početak procesa nestajanja našeg naroda", upozorio je Jovanović.

On je ocenio da je Evropa važna Srbiji, ne kao mesto ka kojem ide kako bi rešila sve svoje probleme, nego kao primer onoga što se želi stvoriti u svojoj zemlji.

"Političari su izabrani da bi zemlju vodili i iz toga proizlazi njihova obaveza da se suprotstave svakoj pogrešnoj ideji, da bi kao društvo uspeli da izbegnemo fatalne posledice kojih je bilo i previše u našoj ne tako dalekoj prošlosti", naveo je lider LDP.

Patrijarh Irinej juče je u Sabornoj crkvi u Beogradu, na parastosu srpskim žrtvama ratova devedesetih godina, koji je organizovala Koalicija udruženja izbeglica, pozvao Srbe na slogu i jedinstvo i na to da podršku traže od Rusije, a da Srbija neće prihvatiti poziv u evropsku zajednicu naroda ukoliko će Srbiju uslovljavati Kosovom.

Stefanović: Vlast neće poslušati savet patrijarha

Borko Stefanoviæ (Foto: Tanjug, arhiva)
Poslanik Demokratske stranke (DS) Borislav Stefanović rekao je danas, povodom izjave patrijarha Irineja, da je crkva jako važan društveni faktor ali da treba da se čuva ulazaka u domen politike i vođenja državnih poslova.

"Mi smo sekularna država. Mislim da je to neprimereno. Premijer Ivica Dačić je odgovorio na pravi način i nemam ništa tome da dodam sem da se potpuno složim sa premijerom", kazao je Stefanović agenciji Beta.

Predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić juče je rekao da sigurno niko neće prodati Kosovo, ali da je Kosovo oteto od Srbije i da sada "treba da sačuvamo ono što možemo".

"Niko nam neće vratiti Kosovo ako kažemo 'nećemo u Evropsku uniju", rekao je Dačić.

Stefanović smatra da vlast neće poslušati savet patrijarha jer bi, kako je naveo, prihvatanjem tog saveta značilo da Srbija gubi i Kosovo i EU.

"Neka nam zagovornici takve ideje objasne na koji način ćemo sačuvati Kosovo ako vežemo naš brod za nekoga ko nije u skladu sa našim nacionalnim interesima u potpunosti ili našim ekonomskim interesima u potpunosti", rekao je Stefanović.

Stefanović, koji je i bivši šef pregovaračkog tima u dijalogu Beograda i Prištine, ocenio je da ne razume kako bi tako nešto uspelo da vrati Kosovo ako je ono već kako neko kaže oteto.

"Mislim da nije u potpunosti (oteto) i da treba da se borimo ali jednom mudrom politikom koja neće isključivati našu budućnost", rekao je Stefanović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

22 h

Podeli: