Utorak, 20.11.2012.

08:03

Gotovina tuži Karlu del Ponte

Bivša glavna haška tužiteljka Karla del Ponte kaže da oslobađajuća presuda za hrvatske generale "nije pravda". Gotovinin advokat najavio tužbu etičkoj komisiji.

Izvor: Beta, Blic

Default images

"Šokirana sam. Bila sam veoma iznenađena i zaprepašćena. Potpuno je neverovatno šta se dogodilo nakon presuđene kazne od 24 godine za Gotovinu. Neverovatno. Ne mogu to da prihvatim. Osećam punu solidarnost sa srpskim žrtvama prema kojima je počinjen zločin. Zločin, koji smo čvrsto dokazali činjenicama", rekla je u intervjuu današnjem "Blicu" Del Ponteova.

Bivša glavna tužiteljka ističe da je optužnica bila potkrepljena dovoljnim brojem čvrstih dokaza i pretpostavlja da je došlo do drugačije "interpretacije činjenica". "Nisam čitala objašnjenje i ne znam šta su napisali u obrazloženju. Potpuno se ne slažem sa novom presudom i ne znam kako bi mogla biti prihvaćena. Srpska vlada i Srbi ne mogu prihvatiti takvu presudu i slažem se potpuno s onim što sam slušala na televiziji da su izjavili. Jer, jasno je da je zločin počinjen i sad se postavlja pitanje ko ga je počinio. Videćemo šta će se dalje događati, ali sigurno je da ovo nije pravda", izričita je Del Ponteova.

Ona tvrdi da je tužilaštvo koje je vodila pripremilo dovoljno dokaza za to da Gotovina i Markač budu u zatvoru.

"Dokazali smo zločin i to pokazuje prva presuda suda. Dokazi su tu, ali možda su ih drugačije interpretirali. U svakom slučaju, ovo je neprihvatljivo", rekla je Del Ponteova, koja napominje da je to konačna presuda i da tu više ništa ne može da se uradi.

Ona smatra da je oslobađajućom presudom hrvatskim generalima kredibilitet Tribunala doveden u pitanje.

"Očekujem da u roku od 15 dana bude doneta presuda u slučaju Ramuša Haradinaja i postoji opasnost da i s tim bude isti slučaj. Znate, veoma sam razočarana", ponovila je bivša tužiteljka, dodajući da se posle svega pojavljuju sumnje da je na presudu, umesto dokaza, uticalo nešto što nema veze sa sudom.

Odbrana hrvatskog generala Ante Gotovine pred Haškim sudom objavila je danas da namerava da prijavi bivšu glavnu tužiteljku Karlu del Ponte švajcarskoj advokatskoj komori zbog izjave da pravosnažna presuda kojom su oslobođeni generali Gotovina i Mladen Markač ne predstavlja zadovoljavanje pravde.

"Danas pripremamo etički prigovor švajcarskoj advokatskoj komori protiv Karle del Ponte zbog njenog intervjua današnjem beogradskom Blicu", navodi se u poruci Gotovininog advokata Luke Mištića na Tviteru, prenosi Hina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

138 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: