Gotovina:Nisam očekivao oslobađanje

Ante Gotovina i Mladen Markač stigli su u Zagreb. Euforija širom Hrvatske od trenutka kada je objavljena oslobađajuća presuda, oglasila se i crkvena zvona.

Izvor: B92

Petak, 16.11.2012.

09:58

Default images

Vodeni topovi i sirene dočekali sletanje aviona iz Roterdama, a kako pišu hrvatski mediji, "obezbeđenje je na istom nivou kao i kada je dolazio Džordž Buš".

Dvojicu hrvatskih generala dočekalo je, na njihov zahtev, desetak najbližih saboraca.

Po izlasku iz vladinog aviona, u kom su bili i ministri Ante Kotromanović i Predrag Matić, kao i supruge dvojice generala, Gotovinu i Markača pozdravili su premijer Zoran Milanović, predsednik Sabora Josip Leko i general Ivan Čermak.
Foto: Beta
Na pitanje da li je očekivao oslobađajuću presudu Gotovina je velikoj grupi novinara na aerodromu kratko rekao "Ne", a na pitanje kako se oseća rekao je "Sjajno".

Taj trg, kao i trgovi širom Hrvatske, bili su ispunjeni hiljadama ljudi još jutros, kada je bilo organizovano praćenje izricanja presude.
Foto: Beta
TV komentatori koji su pratili događaj nisu mogli skinuti osmeh s lica dok je sud obrazlagao odluke, što se jasno čulo u prenosu. Mediji su tada naveli i da je "rat završen".

Kretanje oslobođenih generala se pratilo iz minuta u minut, pa je tako javljeno kada su napustili zatvorsku jedinicu, kada je avion Vlade Hrvatske stigao u Roterdam i kada je poleteo.

Za doček se kaže da je spektakularan, a svi autobusi i taksiji u Zagrebu imali su natpise "Hrvatska ne zaboravlja svoje heroje".
Foto: Beta/AP
Oslobođeni generali su se obratili okupljenima na glavnom trgu u Zagrebu, gde ih je, kako javljaju agencije, oko 100.000 Hrvata dočekalo aplauzom, pesmom i povicima oduševljenja. Gotovina je rekao da je njegova pobeda zajednička pobeda, da je "bila Oluja u ratu, a ovo je pravna oluja".

"Ovo je naša zajednička pobeda. Bila je ratna Oluja, a ovo je bila pravna oluja. Ovo je tačka na "i". Rat pripada istoriji, okrenimo se budućnosti svi zajedno", rekao je Gotovina na zagrebačkom Trgu bana Jelačića, prekidan skandiranjem "Ante, Ante".

Gotovina je zahvalio svim državnim institucijama, posebno istakavši predsednika Hrvatske i predsednika Vlade, kao i ministre odbrane i pravosuđa i ambasadu u Holandiji. Na pominjanje predsednika i premijera okupljeni su zviždali.

"Budućnost je pred nama, u našim rukama, i mi smo svi zajedno. Hvala vam i srećno", dodao je Gotovina.
Predsednik Asocijacije specijalne policije Josip Klemm, Ante Gotovina, Mladen Markaè, Ivan Èermak i Damir Krstièeviæ (Foto: Tanjug)
General Mladen Markač zahvalio je svima na podršci.

"Znao sam da nisam sam i bilo mi je puno lakše, znao sam da nije bilo zločnačkog poduhvata i da je hrvatska vojska i policija časno oslobodila svoju domovinu", poručio je Markač prekidan skandiranjem "Mladen, Mladen".

On je dodao da je sreća što će, kako je rekao, u budućnosti svaki Hrvat i njegovi naslednici bilo gde u svetu reći da je Hrvatska oslobođena bez ikakve mrlje.

Po dolasku oslobođenih generala na glavni zagrebački trg građani su skandirali njihova imena, a zatim i "Vukovar, Vukovar", "Hrvatska, Hrvatska". Puštale su se patriotske, ali i nacionalističke pesme kontroverznog pevača Tompsona, a paljene su i baklje.

Pre nego što su se popeli na binu, Markač i Gotovina su se pozdravljali sa bivšim pripadnicima njihovih jedinica.

"Dan kada je stvorena nova Hrvatska"

Foto: Beta
"Jutarnji list" je jutro u haškoj sudnici pratio uz naslov "Poslednje poglavlje rata", a zatim je naveo da je "Srušena cela presuda", kao i da je "Hrvatska nevina".

Taj list je označio ovaj dan "danom kada je stvorena nova Hrvatska", dok je Indeks.hr naveo da će "Hrvatska slaviti ovaj dan" i uz poziv čitaocima da šalju fotografije da dan treba posvetiti "svima koji su učestvovali u Oluji".
Foto: Beta
"Gotovina i Markač oslobođeni krivnje! Oni su slobodni ljud! Odmah izlaze na slobodu!", naslovi su na Indeksu, koji je objavio i prvu fotografiju Gotovine nakon izlaska iz zatvorske jedinice.

Hrvatski "Dnevnik" piše da se "generali vraćaju kući" i prenose atmosferu ispred Haškog tribunala uz naslov "Dečkima ovde nije ni bilo mjesto".
Foto: Beta
Hrvatska vlada je odmah poslala avion po Markača i Gotovinu, a premijer Zoran Milanović je rekao da je "svima pao kamen sa srca, verovatno zato što imamo srca".

Opširnije u posebnoj vesti...

HNS: Poziv generalima za utakmicu sa Srbijom

Hrvatski fudbalski savez (HNS) uputio je danas javni poziv oslobođenim haškim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču da budu specijalni gosti na utakmici sa Srbijom u kvalifikacijama za prvenstvo sveta u Brazilu.

"Čestitamo našim generalima na velikoj pobedi i vidimo se na narednoj utakmici reprezentacije Hrvatske u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo", navodi se u saopštenju HNS-a, a prenosi portral Index.

Snimak s Trga bana Jelačića

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

307 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: