Koha: Susret Dačić-Tači pre 10.12.

Prištinski dnevnik "Koha ditore" piše da se sledeći susret premijera Dačića i Tačija očekuje pre početka primene sporazuma o prelazima, 10. decembra.

Izvor: B92

Subota, 10.11.2012.

15:11

Default images

List iznosi i neke detalje o primeni tog sporazuma, tvrdeći da bi administrativni prelazi na severu Kosova Brnjak i Jarinje trebalo da imaju poseban status.

Visoki međunarodni zvaničnici su za dnevnik izjavili da će Kosovo na ovim prelazima imati jednog pripadnika policije, jednog carinika i jednog fitosanitarnog inspektora, dok će ostali službenici na prelazima biti pripadnici Euleksa.

Kako navodi list, prilikom nedavnog susreta dvojice premijera u Briselu Dačić je rekao da je njegova vlada spremna da ostvari sporazum, ali je zatražio da na prelazima na severu Kosova pripadnici Euleksa imaju izvršna ovlašćenja.

Podsetimo, i srpski premijer Ivica Dačić je, nakon drugog sastanka sa Tačijem u Briselu, u kratkom intervjuu za B92 rekao da će naredni sastanak biti početkom decembra.

Prema istim izvorima, izvršna ovlašćenja Euleksa će se ostvarivati na osnovu sporazuma koji su kosovske vlasti potpisale sa Euleksom i Kforom 9. septembra ove godine.

Ovim sporazumom je predviđeno da rukovodioci prelaza budu predstavnici institucija Kosova i da na njima budu po jedan pripadnik policije i carine, prenosi list.

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Bajram Redžepi izjavio je juče da primena sporazuma treba da počne 10. decembra na dva prelaza i da će se na nima "nalaziti pripadnici granične policije, carinici i fito-sanitarni inspektori".

"Na početku će (na prelazima) biti montažni objekti, dok će u kasnijoj fazi Evropska komisija investirati da objekti za kontrolu putnika i robe budu na mestu gde će se nalaziti granica. Na tim prelazima će se nalaziti pripadnici granične policije, carinici i fito-sanitarni inspektori", rekao je Redžepi prištinskim medijima.

Posle sastanka Dačića i Tačija prištinskim medijima je saopšteno da primena sporazuma treba da počne 10. decembra na dva prelaza, jednom na severu Kosova, a drugom u istočnom delu. Strane će odlučiti da li će to biti prelazi Brnjak Ili Jarinje, na severu, odnosno Mardare ili Bela zemlja u severoistočnom delu.

A šef pregovaračkog tima Srbije u pregovorima sa Prištinom Dejan Pavićević je danas izjavio da će na prelazima Jarinje i Merdare biti sprovedena dva pilot-projekta na osnovu sporazuma o integrisanom upravljanju prelazima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: