Gormez:Poziv na jedinstvo muslimana

Predsednik Turske uprave za verska pitanja Mehmet Gormez izrazio je žaljenje što muslimani u svetu obeležavaju prvi dan Kurban Bajrama u različito vreme.

Izvor: B92

Ponedeljak, 22.10.2012.

19:31

Default images

On je pozvao islamski svet na jedinstvo po ovom pitanju.

"Dok mi sa hadžijama budemo na Arefatu, naša braća u Turskoj će već proslavljati Bajram. To je veoma tužna činjenica. To je stanje veoma tužno za celi islamski svet. Veliki propust je to što još nikada nije zaživelo 'kalendarsko jedinstvo' i što bajramska radost neće biti svuda u svetu u isto vreme“, kazao je Gormez.

Srbija, BiH, Slovenija, Hrvatska i Kosovo će prvi dan Kurban bajrama proslaviti prema tumačenju Saudijske Arabije, u petak, 26. oktobra, dok su se Makedonija i Albanija priklonile turskom, naučnom računanju početka tog praznika i prvi dan će obeležiti u četvrtak, 25. oktobra.

Gormaz je podsetio da su se verske institucije Turske sastale dva puta nakon što je Saudijska Arabija objavila da je Bajram u petak, 26. oktobra, i da je utvrđena ispravnost odluke Turske da prvi dan Bajrama bude u četvrtak, dan ranije nego u Saudijskoj Arabiji.

"Sada kad posedujemo sva tehnološka dostignuća i kada je moguće precizno izračunati kretanje Sunca i Meseca, nije prihvatljivo da pristanemo na kalendarsku jednakost sa onima koji i danas izlaze na brda i sa rukom na čelu traže "Mlađak (mlad Mesec)" na nebu. Ukoliko ćemo govoriti o jedinstvenom kalendaru, to je neprihvatljiv način“, kazao je Gormez.

Poglavar muslimana u Turskoj je podsetio i na odlomak iz Kurana u kojem se navodi da se "Sunce i Mesec kreću prema tačnom redu“ i kazao da je taj red moguće izračunati danas. Gormez je dodao da bi bila velika sramota za muslimaski svet kada ne bi znali proračune Mesečevih kretnji nakon 14 vekova od objave pomenutog odlomka iz Kurana, prenela je agencija Anadolija.

Podsetivši da se islamski svet sastao u Istanbulu 1979. godine i tada doneo odluku o određivanju datuma Bajrama nakon što se "Mlađak" ukaže bilo gde na zemlji, Gormez je kazao da ova odluka nije poštovana.
"Mi ćemo se i dalje zalagati za jedinstven kalendar prema ovoj odluci“, kazao je Gormez.

Predsednik Uprave za verska pitanja Turske je pozvao celi islamski svet da se ujedini po ovom pitanju i podrži dogovor iz 1979. godine. On je dodao da su obe odluke o početku Bajrama donesene prema različitim pravilima, i da su obe tačne, ali da se Turska zalaže za "tačniju“ varijantu i zajedničku istovremenu bajramsku radost u celom svetu.

Naglasivši da bi se ovakva mimoilaženja mogla ponoviti i u narednom periodu, Gormez je istakao da je Turska uprava za verska pitanja već pokrenula inicijativu o sastanku islamskih zemalja nakon Bajrama, po uzoru na sastanak iz 1979, i da će učiniti sve kako bi se ovakva razmimoilaženja i konflikti izbegli.

Gormez je kazao kako je obavio preliminarne razgovore sa svim muftijama na Balkanu, kao i sa reisu-l-ulemom Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Mustafom Cerićem, i kazao kako se i muftije zalažu za uspostavljanje jedinstvenog islamskog kalendara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: