"Narod ne stoji iza zlikovaca"

Predsednik Tomislav Nikolić položio je venac u Spomen parku Šumarice u Kragujevcu, na obeležavanju Dana sećanja na srpske žrtve u Drugom svetskom ratu.

Izvor: Beta, Tanjug

Nedelja, 21.10.2012.

10:11

Default images

Vence ispred spomenika "Peto tri" u Šumaricama, gde su nemački nacisti 21. oktobra 1941. streljali 2.792 civila položili su predstavnici Vlade Srbije i Narodne skupštine, predstavnici diplomatskog kora, među kojima su bili ambasadori Nemačke, Palestine, Slovačke i Belorusije, kao i poredstavnici gradova - pobratima Kargujevca i lokalne samouprave.

Moleban je služio vladiika šumadijski Jovan sa sveštenstvom.

Predsednik Tomislav Nikolić je poručio da su ovakvi datumi opomena za sve.

"Mislim da je ovo dobra opomena za sve i mislim da je dobro što je ovde bio i njegova ekselencija ambasadr Nemačke Hajnc Georg Vilhem i time pokazao veličinu svog naroda. Nikada narod ne stoji iza zlikovaca", kazao je Nikolić novinarima.

Današnji dan se ove godine prvi put obeležava i kao državni praznik Dan sećanja na sve srpske žrtve u Drugom svetskom ratu. Manifestciji u Šumaricama prisustvovali su potpredesdnik Skupštine Srbije Konstantin Arsenović, ministar prosvete Žarko Obradović, ministarka energetike Zorana Mihajlović, ministar kulture Bratislav Petković, državni sekretar u ministarsvu omladine i sporta Nenad Borovčanin i generalni sekretar Ministrastva sppoljnih poslova Zoran Marković.

Prisustvovali su i gradonačelnik Kragujevca Veroljub Stevanović, kao i predstavnici diplomatskog kora iz Nemačke, Palestine, Slovačke, Belorusija, Rusije, Bosne i Hercegovine, Italije i Crne Gore. Počast nastradalima odale su i delegacije gradova pobratima i prijatelja Kragujevca.

Vence su položili direktorka kragujevačje gimnazije, predsednik države, gradonačelnik Kragujevca, potpredsednik skupštine, i u ime Vlade ministarka energetike.
U okviru antiratne manifestacije Veliki školski čas, četrdesetak glumaca i statista izvelo je scenski prikaz poeme "Oni su ušli u naš dom" Jovana Zivlaka, za koju je muziku komponovao Miroslav Štatkić, a scenografiju je uradio Milivoje Štulović.

U izvođenju poeme, u režiji Božidara Dimitrijevića, učestvovaće glumci Marko Nikolić, Gorica Popović, Dejan Cicmilović, Nadica Jurišić, Saša Pilipović i Aldin Salihović.

Ove godine 21. oktobar se prvi put obeležava kao državni praznik - Dan sećanja na srpska žrtve u Drugom svetskom ratu, pošto su u novembru prošle godine usvojene izmene Zakona o državnim i drugim praznicima.

Iz kragujevačkih "Šumarica" svake godine u svet se šalje poruka da se nikad ne sme ponoviti zločin iz Drugog svetskog rata kada su nacističke snage masovno streljale hiljade muškaraca, žena i dece.

Prema prikupljenim podacima u "Šumaricama" je ubijeno 2.792 civila, među kojima 270 dece od kojih je najmlađi imao 11 godina.

Na suđenju naciustima za ratne zločine, u Nirnbergu, prihvaćeno je da je kragujevačkim "Šumaricama" streljano oko 7.000 građana.

Povod za streljanje, koje trajalo od 7 sati izjutra do 14 sati, tog 21. oktobra 1941. godine, bili su nemački gubici u borbi za četničkim i partizanskiom jedinicama 16. oktobra na putu Kragujevac - Gornji Milanovac. U toj borbi Nemci su imali 10 mrtvih i 26 ranjenih vojnika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: