Nemačka nema razumevanja

Ministarstvo spoljnih poslova Nemačke saopštilo da nema razumevanja za to što su srpske vlasti otkazale Paradu ponosa.

Izvor: B92

Petak, 05.10.2012.

15:29

Default images

"Sa velikom zabrinutošću gledamo na vest o iznenadnom otkazivanju Parade ponosa koja je bila planirana ove subote u Beogradu. Nemamo razumevanja za to što srpske vlasti ni ove godine nisu u stanju da osiguraju bezbednost za učesnike Parade ponosa", saopšteno je iz nemačkog MSP.

U saopštenju koje je ambasada Nemačke u Beogradu dostavila agenciji Beta apeluje se na srpsku vladu da "preduzme sve korake za sprovođenje ustavnih sloboda i prava za manjine, u šta posebno spadaju sloboda mišljenja i okupljanja.

"Zaštita građana od diskriminacije na osnovu njihove seksualne opredeljenosti je obaveza koja za Srbiju - članicu Saveta Evrope - proizlazi, između ostalog, i iz evropske Povelje o ljudskim pravima. Stoga se srpska vlada poziva da kazni nasilje i pretnje protiv predstavnika LGBT populacije i njenih manifestacija, a inicijatore pozove na odgovornost", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je, s tim u vezi, poverenik za jugoistočnu Evropu u MSP, Nikolaus Graf Lambsdorf, na molbu šefa nemačke diplomatije Gida Vestervelea, pozvao danas srpskog ambasadora u Berlinu na razgovor u MSP, kako bi mu jasno stavio do znanja "ovu zabrinutost i očekivanja".

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije zabranilo je 3. oktobra održavanje Parade ponosa i svih skupova koji su bili zakazani za subotu, 6. oktobar.

Skupovi su, kako je navedeno, zabranjeni iz bezbednosnih razloga.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

1 d

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

1 d

Podeli: