SA: Pretres Keljmendijevih objekata

U akciji sprovedenoj rano jutros u Sarajevu, Istočnom Sarajevu, Zvorniku, Trebinju i Bijeljini uhapšeno 25 osoba. Mediji: Meta hapšenja bio i Naser Keljmendi.

Izvor: B92, Beta

Sreda, 12.09.2012.

09:21

Default images

Portparolka MUP Republike Srpske Mirna Šoja je rekla da je u zajedničkoj akciji Agencije za istrage i zaštitu (SIPA), MUP RS i MUP-a Kantona Sarajevo pretreseno 30 lokacija na području RS i Federacije BiH, navodeći da su u RS pretresene određene lokacije na području Sarajeva, Istočne Ilidže, Pala, Zvronika, Bijeljine i Trebinja.

Naser Keljmendi, kako se sumnja vođa jedne od najorganizovanijih kriminalnih grupa na ovim prostorima, uspeo je da izbegne hapšenje u Sarajevu.

U dve velike policijske akcije - "Lutka" i "Imperijal", na prostoru Republike Srpske i Federacije BiH, jutros je uhapšeno 25 osoba i pretreseno tridesetak mesta, potvrdio je direktor policije Republike Srpske Gojko Vasić.

Pripadnici SIPA upali su jutros u 4 sata u Keljmendijev hotel “Kaza grande” na sarajevskoj Ilidži , ali vlasnik hotela nije pronađen.

Zajednička policijska akcija policije Republike Srpske, SIPA-e, MUP-a kantona Sarajevo i Tužilaštva BiH izvedena je na području Pala, Istočnoj Ilidži, Zvorniku, Bijeljni i Trebinju.

25 uhapšenih osoba dovode se u vezu sa krivičnim delima ubistva, pokušaja ubistva, iznuda, zelenaštva, razbojništva i drugih krivičnih dela koja su učinjena u proteklom periodu.

“U potpunosti smo dokumentovali i rasvetlili ubistvo Delalić Ramiza koje se dogodilo 5.7.2007. u Sarajevu, teško ubistvo Govedarica Borisa koje se dogodilo dana 24.8.2007. u Istočnom Sarajevu, teško ubistvo Mačar Vladimira , Blaškić Milana , Magazin Vladimira , koja su se dogodila dana 31.1.2008. na Palama. Takođe, teško ubistvo u vezi sa pokušajem podstrekavanja Ždrale Đorđe u tri pokušaja”, izjavio je Goran Zubac,-direktor SIPA-e.

Za Nasera Keljmendija se sumnja da je trenutno u Crnoj Gori. Prema saznanjima policija u regionu, Keljmendi je vođa jedne od najjačih kriminalnih grupa na Balkanu, a u junu je , kako su preneli mediji u regionu, stavljen na crnu listu SAD i označen kao prva osoba u Evropi po opasnosti za Sjedinjene Države.

Na sastaku Interpola u Lionu pre četiri godine navedno je da Keljmendijeva organizacija u BiH ima članove u Sarajevu, Tuzli i Zenici, a njen uticaj proteže se i na Crnu Goru, Kosovo, Makedoniju, Hrvatsku, Srbiju, Nemačku i SAD.

Na listi njegovih prijatelja i saradnika su prema podacima SIPA, bivši kosovski premijer Ramuš Haradinaj, bivši komandant snaga BiH u Srebrenici Naser Orić, kosovski biznismen Ekrem Luka, odbegli narko diler Safet Kalić Sajo iz Crne Gore, vlasnik "Avaza" iz Sarajeva Fahrudin Radončić .

Po podacima srpske policije, Keljmendi je glavni finansijer i organizator prometa heroina koji u Peć stiže autobusima iz Carigrada i Albanije, a zatim se preko Rožaja doprema u Novi Pazar, a odatle u zapadnu Evropu.

Dovodi se u vezu i sa ljudima iz Srbije , odnosno sumnja se da je deo novca zarađenog u prljavim poslovima oprao u našoj zemlji uz pomoć bivšeg saradnika surčinskog klana.

CG: Keljmendi nije kod nas

U međuvremenu oglasila se crnogorska policija koja je saopštila Keljmendi nije u Crnoj Gori.

U kratkom saopštenju povodom današnjih hapšenja članova kriminalne grupe u Bosni i Hercegovini, za koje se sumnja da su pocinili
veći broj ubistava i trgovali drogama, a čiji je cilj hapšenje Keljmendija, crnogorska policija navodi da od kolega u regionu do sada nije dobila nikakav zahtev.

"Ako naši partneri iz Bosne i Hercegovine budu tražili pomoć, mi ćemo se u punom smislu uključiti", rekao je ranije danas agenciji Beta direktor crnogorske policije Božidar Vuksanović.

Keljmendi inače u Ulcinju poseduje hotel "Casa Grande" i nedavno je kažnjen sa 10.000 evra zbog nelegalne gradnje. U jednom intervjuu saopštio je da je finansirao referendumsku kampanju 2006. u Crnoj Gori, te da je donirao i vladajuću Demokratsku partiju socijalista.

Lider te partije Milo Đukanovioć je, međutim, negiraio da poznaje Keljmendija, te da mu nije poznato da je on, na bilo koji način, finansirao DPS.

Prema navodima nekih nevladinih organziacija, narko bos je povezan i sa Prvom bankom, koju kontroliše brat Mila Đukanovića, Aco
Đukanović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: