Ponedeljak, 03.09.2012.

18:33

NS: Nova vlast potpisala sporazum

Stranke i odborničke grupe okupljene oko SNS potpisale su koalicioni sporazum 42 odbornika, što je dovoljno za novu većinu u Skupštini Novog Sada.

Izvor: Beta

Default images

Novu većinu u Skupštini grada čine odbornici iz SNS, koalicije oko Socijalističke partije Srbije, Demokratske stranke Srbije, Srpskog pokreta obnove, Romske demokratske partije i odborničke grupe "Novi Sad - odmah", koju čine isključeni odbornici pokreta Dveri i stranke Nijedan od ponuđenih odgovora.

Kako je ranije najavljeno, gradonačelnik će biti naprednjak, njegov zamenik iz DSS-a, a predsednik Skupštine socijalista.

Predsednica Skupštine grada Aleksandra Jerkov saopštila je danas da je zakazala nastavak odložene vanredne sednice Skupštine grada za 12. septembar. Na toj sednici trebalo bi da se rapravlja o predlogu opozicije za smenu gradonačelnika Igora Pavličića, Gradskog veća i svih rukovodećih mesta u gradu.

Aleksandra Jerkov je potom saopštila da su joj telefonom upućene ozbiljne pretnje u kojima se od nje traži da u roku od 48 sati zakaže nastavak sednice Skupštine Novog Sada.

Predsednici odborničkih grupa, koji su danas potpisali sporazum, rekli su novinarima da naredne nedelje očekuju da će doći i do formalne smene vlasti u Novom Sadu. Takođe su poručili predstavnicima aktuelne gradske vlasti da ne prave dramu i političku tenziju u Novom Sadu i da 12. septembra mirno predaju vlast.

Novosadski DSS: Podnesite ostavke

Predsednik Gradskog odbora DSS Novi Sad Borko Ilić pozvao čelnike aktuelne gradske vlasti da podnesu ostavke i da puste novu većinu da dalje upravlja gradom.

"Pojedinci koji su danas na najodgovornijim gradskim funkcijama nisu hteli da priznaju da su izgubili većinu, čime su pokazali da su im fotelje bitnije od najosnovnijeg demokratskog principa da u skupštini vlada većina, a ne pojedinci", rekao je Ilić novinarima predstavljajući koalicioni sporazum nove većine u gradskom parlamentu.

Ilić je najavio da će se DSS konsultovati s pravnicima oko toga da li je odluka da se sednica Skupštine grada zakaže za 12. septembar pravno valjana.

"Poslovnik jeste nedorečen u nekim svojim članovima, ali zakazivanje sednice za krajnji zakonski rok, i to u sitaciji kada je jasno da postoji nova većina, opet predstavlja jedan vid opstrukcije i grčevito držanje za fotelje", istakao je Ilić.

On je kazao da "činjenica da je nekima bitno da zadrže fotelje još desetak dana najrečitije govori o njima samima“.

Ilić je kazao da bi Aleksandri Jerkov (predsednici gradske skupštine) trebalo postaviti pitanje šta se to u međuvremenu promenilo pa je LSV od saopštenja kojim se traži smena Igora Pavličića došao do pozicije da je, kako je rekao, postao najžešći branilac lika i dela aktuelnog gradonačelnika.

Na pitanje novinara da prokomentariše pretnje upućene Aleksandri Jerkov, predsednik novosadskog odbora DSS-a je rekao da je za te pretnje čuo danas od novinara i pozvao sve da se okanu takvih stvari.

"Pozivam sve učesnike političkog života u Novom Sadu da se okanu takvih stvari jer to ne priliči Novom Sadu ni političkoj sceni grada", rekao je Ilić, naglasivši da se to nije dešavalo ni u najtežim danima novije političke istorije Novog Sada.

Govoreći o navodnom nuđenju novca odbormicima od strane direktora javnih preduzeća Ilić je rekao da odbornicima DSS-a niko nije nudio nikakve pare jer su, kako je kazao, verovatno svesni da su odbornici te stranke "čvrsti" i da neće pokleknuti u odlukama koje je donela stranka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

42 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Palo 600 ratnih aviona: Rusi se oglasili

Ruske trupe uništile su 600 ukrajinskih ratnih aviona i 1.300 višecevnih raketnih bacača od početka Specijalne vojne operacije u Ukrajini, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

20:30

16.5.2024.

18 h

Svet

Iznenađenje: Oni su "tajni" ruski saveznici

Britanski proizvođač rovokopača JCB nastavio je da proizvodi i isporučuje te radne mašine za rusko tržište mesecima nakon što je objavio da je zaustavio izvoz zbog rata Rusije u Ukrajini, prenosi Gardijan.

22:49

15.5.2024.

1 d

Podeli: