Krstić: Tadić ne daje ostavku

Boris Tadić neće dati ostavku na mesto predsednika Demokratske stranke i te izmišljotine demantujem, izjavio u Utisku nedelje Nebojša Krstić.

Izvor: B92

Nedelja, 02.09.2012.

21:19

Default images

"To je izmišljotina, pojavile su se razne spekulacije i praktično kampanja koja traje maltene od izborne noći," rekao je Krstić, bivši savetnik bivšeg predsednika Borisa Tadića i član Glavnog odbora DS.

On je dodao da je predsednik Demokratske stranke u suštini u latentnoj ostavci, jer nije potrebna, kako kaže, Izborna skupština da bi se o njegovoj promeni odlučivalo. "Svaki put kad predsednik stranke iznese izveštaj, može da se glasa o izveštaju i o njemu. Nakon izbora desio se sastanak Glavnog odbora na kom je predsednik podneo referat, i tada mu je članstvo dalo mandat za pregovore sa socijalistima," kaže Krstić.

Upitan da li će se Tadić kandidovati za predsednika DS-a, Krstić je odgovorio da se "neće kandidovati, jer je on predsednik DS-a".

On je rekao i da mu nije poznato da je zamenik predsednika DS Dragan Đilas na prethodnom Glavnom odboru stranke tražio da se Tadić povuče i dodap da je o tome čuo samo iz medija. "Ja nisam bio na tom Glavnom odboru. U mom prisustvu nije to tražio, to sve samo piše po novinama, ja ne znam o tome ništa“, naglasio je Krstić.
Ðorðe Vukadinoviæ (arhiva)
Gostujući u istoj emisiji TV B92 politički analitičar i urednik Nove srpske političke misli Đorđe Vukadinović kaže da je Demokratska stranka važna stranka i da nije nevažno šta se u njoj dešava, ali zamera medijima "što su posle izbora nastavili svoju operaciju" i bave se više odnosom Đilasa i Tadića, nego za Srbiju važnijim odnosom Dačića i Vučića, ili Nikolića i Dačića. On, ipak Borisa Tadića vidi kao glavnog vođu demokrata.

On smatra da je u toku akcija "političke likvidacije" Borisa Tadića, i da bi od toga korist imali svi osim DS. "DS samo ako ostane jedinstvena može da se vrati na velika vrata, sa Borisom Tadićem ili bez njega. Đilas je zvezda u usponu, ali na nacionalnom planu kada se pita ko je ličnost od poverenja, onda su to Tomislav Nikolić, Boris Tadić, Ivica Dačić i eventualno Vojislav Koštunica", rekao je Vukadinović. On je ocenio da je trenutno "glavni igrač ove vlasti Aleksandar Vučić u čijim su rukama glavne karte".

Vukadinović je napomenuo da je realan scenario da od jeseni već, ili od proleća imamo dve Demokratske stranke. "Samo je pitanje po kom scenariju će se one formirati: po radikalskom, gde onaj ko ode bude jači ili prema starom DS-ovskom modelu - onaj ko ode napravi nešto, ali stari deo ostane jači."
Teofil Panèiæ (arhiva)
Novinar Teofil Pančić se složio sa Vukadinovićem da Tadić jeste lider demokrata. Komentarišući medijske spekulacije o izboru između Đilasa i Tadića, on je rekao da, prema njegovom mišljenju, Dragan "Đilas nema profil onog koga prosečan srpski građanin vidi kao državnika." Komentarišući pobedu Đilasa za mesto gradonačelnika Beograda, Pančić je podsetio da se u glavnom gradu nije "demokratska vlast rodila sa Đilasom". "Demokrate su u Beogradu pobeđivale i ranije, pobeđivale su sa Đinđićem. I ja sam bio za to da Đilas bude u Beogradu, jer šta je bila alternativa? Neki Vučić..." Ali ipak, kaže Pančić, Đilas nema simboličku težinu da bude vođa jedne političke stranke. "Pre to vidim u Pajtiću," kaže on.

Sa druge strane, Vukadinović smatra da je Đilas u proteklom periodu "eksplodirao" i da je realan scenario o formiranju dve Demokratske stranke.

Pančić se osvrnuo na kadrovska rešenja u novoj Vladi Srbije. "Oni su za ministra kulture izabrali nekog ko u srpskoj kulturi nije nko i ništa... Vi kad slušate te ljude, njihove intervjue kad čitate, to je kao da čitate nekog od radikala iz 1993... Ja imam fundamentalan problem sa tim da se takvi ljudi pitaju, i sa ljudima koji nemaju taj problem."

O novoj Vladi Srbije Nebojša Krstić kaže da nije izneverila njegova očekivanja. "NIje izneverila moja očekivanja, jer nisam ništa očekivao od njih. Oni su za ovih 40 dana uradili to da dezavuišu Narodnu banku tako što su izabrali "nepartijsku ličnost" Jorgovanku Tabaković za guvernera, čime su pogazili svoja predizborna obećanja o departizaciji, prepisali jedan stari zakoni, počeli sa tim hapšenjima... I ja sam za hapšenja, da se uhapsi svako ko je kriminalac," kaže Krstić.

On je rekao da je vlast pokazala da nema nikakvu politiku prema Kosovu.

Pančić je rekao da su na njega ostavila utisak dešavanja u Novom Sadu, a Vukadinović kazao da je veliki problem što vlast u Novom Sadu sada treba da formiraju između ostalih "i šest odbornika protiv kojih postoji krivična prijava za kupoprodaju glasova na izborima, koji su uhvaćeni na delu". Obojica su se saglasili da bi najpoštenije rešenje za trenutnu situaciju u Novom Sadu bilo ponavljanje izbora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

137 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: