Ne odustaju od promena u Vojvodini

Potpredsednik Pokrajinskog odbora SPS Radoslav Striković kaže da će do kraja godine pet do 10 opština u Vojvodini doživeti promenu vlasti po republičkom modelu.

Izvor: B92

Ponedeljak, 20.08.2012.

09:04

Default images

Komentarišući najave da će SNS ponovo razmatrati koalicioni sporazum sa socijalistima, on je za Danas kazao da SPS nigde neće biti "rušilački faktor", ali da će “tamo gde je realno” te dve partije formirati nove većine.

"To se već dogodilo u Kuli, Sremskim Karlovcima i Šidu, a od početka septembra, nakon godišnjih odmora, to će se raditi u još nekim opštinama. Do kraja godine, u pet do deset gradova i opština formiraćemo vlast sa SNS, kako bi te lokalne samouprave u 2013. ušle sa stabilnom vlašću. Pritom, treba voditi računa da je u većini opština SPS već u vlasti, a da negde saradnja s drugim političkim opcijama traje deceniju, kao u Inđiji ili Kikindi", rekao je Striković. Sagovornik lista "Danas" je istakao da rukovodstvo PO SPS ima "puno poverenje" u lokalne odbore, a da on i predsednik pokrajinskih socijalista Dušan Bajatović "kontrolišu te procese“.

"Lokalne samouprave obezbeđuju 35 do 80 odsto budžeta iz izvornih prihoda, a ostatak dobijaju od Republike i Pokrajine, i zbog toga je važno da čelnici opština i gradova na višem nivou imaju nekog s kim već sarađuju. To nije presudno, ali je od velike pomoći", kazao je Radoslav Striković.

Poziv na preispitivanje koalicije sa SPS u subotu su uputili novosadski naprednjaci, koji već mesec dana bezuspešno pokušavaju da sa socijalistima formiraju vlast. Lokalni SPS odbija da istupi iz koalicije sa DS i LSV, pošto je u Novom Sadu dobio mesto zamenika gradonačelnika i kontrolu nad nekoliko javnih preduzeća.

Šef novosadskih naprednjaka i član kadrovske komisije SNS Miloš Vučević kaže za "Danas" da će odluku SPS o promeni vlasti čekati do 1. septembra.

"SNS mora da preispita koaliciju sa socijalistima, a to će se dogoditi već na Glavnom odboru, 25. avgusta. SPS sedi na dve stolice u Novom Sadu, Somboru, Kikindi, Šapcu, Leskovcu i drugim manjim opštinama. To je odnos u kojem saradnja zavisi isključivo od jednog partnera. Ako do 1. septembra ne prihvate naš poziv za smenu vlasti u Novom Sadu, potražićemo partnere na drugoj strani, a iznenadili biste se kada bi saznali ko nas je pozivao. U tom slučaju, SNS će insistirati da prilikom kadrovanja u republičkim preduzećima na teritoriji Novog Sada SPS ne učestvuje, a to se između ostalog odnosi na Srbijagas i Elektrovojvodinu", kaže Vučević za "Danas".

Istovremeno, odbori SNS i URS u manjim opštinama bezuspešno pokušavaju da nagovore lokalne socijaliste da poslušaju njihovog predsednika Ivicu Dačića i “upodobe” vlast prema republičkom modelu, gde je to moguće.

"Sombor, Temerin, Beočin, Kikinda, Odžaci… sve nas je zahvatio isti scenario. Toplo-hladno, biće-neće biti. U međuvremenu, lokalni lobiji se uz pomoć SPS ojačavaju, smenjuju, prete i ucenjuju da bi zabetonirali pozicije", kaže za "Danas" predsednik URS u Beočinu Milan Čačić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

42 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

1 d

Društvo

MUP upozorio građane Srbije

Povodom predstojećih prvomajskih i uskršnjih praznika očekuje se povećan priliv velikog broja putnika i vozila u našu zemlju, zbog čega se mogu očekivati duža zadržavanja na graničnim prelazima, upozorio je danas MUP.

9:37

26.4.2024.

1 d

Podeli: