Nedelja, 22.07.2012.

22:55

Ne znaju ni tablicu množenja

Tablica množenja, jednačina sa jednom nepoznatom, sabiranje i oduzimanje, lekcije su koje neki osnovci nisu naučili, a ipak su se upisali u srednju školu.

Izvor: Večernje novosti

Default images

U Forumu srednjih stručnih škola u Beogradu kažu da je to uglavnom slučaj sa đacima koji upisuju trogodišnje škole. Međutim, na ovogodišnjem završnom ispitu "omanuli" su i odlikaši, pa je za upis u većinu škola trebalo od tri pa čak do 12 poena manje nego prošle godine

U Forumu srednjih stručnih škola Beograda kažu da je ove godine test iz matematike bio teži i da je to jedan od razloga zbog čega je za upis na željeno zanimanje trebalo manje bodova nego prošle godine. Ipak, oni upozoravaju da se, pogotovu na kraju školske godine, događa da se gleda kroz prste i popravljaju ocene, kako bi đaci imali veći prosek, a samim tim i više bodova na osnovu uspeha iz osnovne škole.

Pojedini učenici dolaze sa jako lošim predznanjem iz osnovne škole, tako da su nastavnici prinuđeni da sa njima rade iz početka osnovne stvari, poput tablice množenja, jednačina sa jednom nepoznatom, pa čak oduzimanje i sabiranje - navodi Milorad Antić, predsednik Foruma srednjih stručnih škola Beograda, koji je profesor matematike i informatike.

"Nastavnici onda treba prvo da ih nauče osnovne računske operacije, pa onda da se posvete nastavnom planu i programu i radu sa drugim đacima", kaže on.

Postoje i dosta neujednačeni kriterijumi u ocenjivanju među osnovnim školama. Tako, ako đak u jednoj školi dobije "peticu", u drugoj bi za isto znanje dobio "trojku". Činjenica je i da su naši učenici naučili samo da reprodukuju gradivo, bez ulaženja u suštinu, povezivanja činjenica i izvođenja zaključaka.

"Jedan od razloga što je trebalo manje bodova nego prošle godine jeste i to što je prvi put test bio tako koncipiran da se traži logičko razmišljanje - kaže Nada Trifković, direktorka Medicinske škole "Beograd".

"Trebalo je da učenici primene teorijsko znanje koje su stekli u osnovnoj školi na konkretnim primerima, što je za njih bilo teže, pa su imali manje poena", navodi ona.

Prema podacima Ministarstva prosvete i nauke na nivou školskih uprava, najbolji prosečan rezultat ostvaren je u Beogradu, sa 14,28 poena iz srpskog, odnosno maternjeg jezika i 11,54 poena na testu iz matematike. Posle drugog upisnog kruga ostalo je mesta uglavnom za trogodišnja zanimanja u školama mašinske, građevinske, kožarske, poljoprivredne, hemijske struke

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: