Sirija: Oklopna vozila u Damasku

Sirijske trupe su danas, prvi put od početka antirežimskih protesta pre više od godinu dana, ušle u centar Damaska sa oklopnim vozilima, da isteraju pobunjenike

Izvor: B92

Ponedeljak, 16.07.2012.

15:04

Default images

Naime, pobunjenici u centru Damaska pokušavaju da odbrane uporište u četvrti Al-Midan.

"Ovo je prvi put da su u Al-Midanu raspoređena oklopna vozila i vojni transporteri", rekao je agenciji Frans pres Rami Abdel Rahman iz Sirijske opservatorije za ljudska prava, podsetivši da su ranije raspoređivane bezbednosne snage u cilju gušenja protesta, a da su sada u borbene aktivnosti uključene i oružane trupe.

Njegove tvrdnje je potkrepila izjava još jednog opozicionog aktiviste u Damasku, koji je kazao francuskoj agenciji da su u Al-Midanu, naseljenom sunitskim muslimanima nadomak centra sirijske prestonice, prvi put raspoređena oklopna vozila opremljena teškom artiljerijom.

I u drugim antirežimskim kvartovima juče su izbili sukobi bez presedana, a na ulicama danas nema nikoga osim pripadnika režimskih trupa i pobunjenika iz redova Slobodne sirijske armije, rekao je aktivista Abu Omar.

Sirijski sukob, koji traje otkako je pre 17 meseci počela pobuna protiv predsednika Bašara al-Asada, sve više poprima karakter verskog konflikta, pošto se pobunjenici koji pretežno pripadaju sunitskoj većini suprotstavljaju vladinim snagama koje predvode pripadnici Asadove manjinske alavitske sekte, ogranka šiitskog islama, navodi Rojters.

Sirija ne da vize humanitarcima sa Zapada

Sirija odbija da izda vize zapadnim humanitarnim radnicima, ali Ujedinjene nacije pokušavaju da prevaziđu ovaj problem kako bi proširile humanitarnu operaciju zbog sve većih potreba za humanitarnom pomoći, izjavio je danas visoki zvaničnik UN.

"Vize nije dobio određeni broj humanitarnih radnika iz nekoliko zapadnih zemalja - SAD, Kanade, Velike Britanije, Francuske i još jedne i li dve - zbog njihovog državljanstva. Mi se tome veoma oštro protivimo i sa sirijskom vladom pokušavamo da to prevazidjemo", rekao je novinarima u Ženevi Džon Ging.

Procenjuje se da je u Siriji ove godine požnjeveno oko 2,3 miliona tona pšenice, što je manje nego prošle godine kada je ta količina iznosila tri miliona tona, kazao je on, navodeći rezultate ispitivanja koje su sprovele agencije UN, preneo je Rojters.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: