Pajtić: Odluka USS politička

Odluku USS da proglasi neustavnim delove Zakona o nadležnostima AP Vojvodine predsednik pokrajinske vlade Bojan Pajtić vidi više kao političku nego kao pravnu.

Izvor: B92

Subota, 14.07.2012.

09:07

Default images

"Ovim činom USS je kompromitovao sam sebe, ali i ideju o izgradnji nezavisnih institucija. Kao pravnik, u nekim segmentima odluke mogu da se složim, ali neki delovi su paradoksalni, kose se s međunarodnim konvencijama koje je naša država ratifikovala i koje imaju primat nad unutrašnjim pravom. Zbog svega toga brukaju nas u očima međunarodne zajednice", kaže on.

Prema njegovim rečima, jedan od primera je odluka kojom se osporava prenos pokrajinskih nadležnosti na nacionalne savete.

"Ovakvim opredeljenjem se širi nadležnost pokrajine i vraćaju joj se osnivačka prava nad dvadesetak manjinskih medija, ali se krše stečena prava manjinskih zajednica da preko svojih predstavnika u nacionalnim savetima upravljaju tim medijima", kazao je Pajtić u intrevjuu "Politici".

On je dodao da je ovo jedinstven primer u Evropi, da Ustavni sud suzi obim stečenih prava nacionalnih manjina.

"Veliki problem predstavlja i činjenica da USS ulazi u neke kvalifikacije koje su vrednosne i apsolutno nemaju normativni karakter. Protivustavnom je proglašena kvalifikacija da se u Vojvodini neguju evropske vrednosti", dodao je on.

USS je osporio geografsku odrednicu da Vojvodinu čine oblasti Srem, Banat i Bačka, sa obrazloženjem koje je "još grotesknije nego samo osporavanje pojmova koji se na ovim prostorima vekovima koristi".

"Njihovo objašnjenje, da pojednostavim, glasi da Srema ima i u Hrvatskoj, a Banata u Rumuniji. E sad, nisu se setili ni Hrvati ni Rumuni da im mi osporavamo teritorijalni integritet, nego se setio USS", rekao je Pajtić.

Povodom predstavništva u Briselu, on je naglasio da mu ne pada na pamet da pristane da Srbija bude dalje brukana u međunarodnim okvirima, a da građanima Vojvodine u unutrašnjim okvirima bude uskraćeno pravo na razvoj, kakvo imaju ne samo svi regioni Evrope, nego i Niš i Kragujevac.

"Neće Vojvodina biti jedina regija bez predstavnika u Briselu koji će se boriti da joj pripadne što više sredstava iz evropskih fondova. Znajući da u ovoj državi može da se desi nešto što se nikada i nigde u drugim delovima Evrope ne dešava, mi smo predstavništvo Vojvodine registrovali kao Odeljenje Fonda za evropske poslove, tako da ono u formalnom smislu nije, niti može biti sporno. Ako nekom jeste, to je njegov problem", rekao je Pajtić.

"Ne može niko ozbiljan osporiti Vojvodini da ima predstavništvo u Briselu u zemlji čije je opredeljenje da ide u EU. Ako u Srbiji prevagne političko raspoloženje protiv pridruživanja EU, i ako stranke koje su protiv članstva Srbije u evropskoj porodici naroda formiraju parlamentarnu većinu i vladu, tada i kancelarija u Briselu ne bi imala smisla. Ali ne verujem da se to može dogoditi, jer bi u ekonomskom, razvojnom i bezbednosnom smislu to bilo izuzetno loše za ovu zemlju", rekao je Pajtić.

Pošto je odluka USS obelodanjena uoči proglašenja njegovog kabineta, rekao je da "tajming" nije bio slučajan.

"Ovo jeste neka vrsta političkog pozicioniranja onog dela sudija USS koji su glasali za ovakvu odluku. Zato nije neobično da je objavljena istog dana kada je potpisan koalicioni sporazum novih partnera na republičkom nivou, odnosno dan pre nego što je konstituisana nova pokrajinska vlada. To nam, uostalom, govori da će trebati još mnogo vremena da naše institucije počnu da rade svoj posao nezavisno od dnevnopolitičkih dešavanja", smatra Pajtić.

Ištvan Pastor: USS se dokazuje

Predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor izjavio je da se možda Ustavni sud Srbije odlukom o osporavanju nadležnosti Vojvodine podsvesno dokazuje pred budućom parlamentarnom većinom i ocenio da su u njenom donošenju "politički argumenti pretegli barem toliko koliko i pravni".

"Zamislivo mi je da Ustavni sud ima, makar i podsvesni nagon za dokazivanje, potrebu prema budućoj vladi i prema parlamentarnoj većini u nastajanju", rekao je Pastor.

On je, medjutim, dodao da ne bi u ovom trenutku mogao da kaže "koliko odluka US S ima veze sa formiranjem vlade". Odluka US S, prema oceni predsednika vojvodjanske skupštine, predstavlja veliki udarac ne samo za Vojvodjane, nego i za celu zemlju.

"Udaren je ogroman šamar onim procesima u čije smo se ostvarenje nadali protekle decenije - decentralizaciji, snižavanju nivoa donošenja odluka, povraćaju novca tamo gde se on stvara, u princip pravičnosti. Ova odluka nije snažna poruka samo u pogledu Statuta ili nadležnosti, uveren sam da tempiranje nije slučajno i da su politički argumenti pretegli barem toliko koliko i pravni", rekao je Pastor za "Madjar so".

On je dodao da ne može da zamisli da ostane odluka US S prema kojoj Vojvodina nema pravo da se bavimo poljoprivredom ili ruralnim razvojem, šumarstvom, da pomaže porodicama ukoliko se odluče za radjanje više dece.

"Ne mogu da zamislim ni da ostane odluka da nemamo pravo da mislimo da su Bačka, Banat i Srem delovi koji čine Vojvodinu, a da je Novi Sad njen glavni grad", rekao je Pastor.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

207 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

23 h

Podeli: