Mubarak u komi, nije na aparatima

Svrgnuti egipatski predsednik Hosni Mubarak, koji je noćas prebačen u vojnu bolnicu Maadi, posle srčanog udara doživljenog u zatvoru, sada je u komi.

Izvor: Beta, Tanjug

Sreda, 20.06.2012.

00:21

Default images

Medicinski i vojni izvori su, nakon što su demantovali izveštaje da je klinički mrtav, objavili i da Mubarak više nije na aparatima za održavanje života.

"Mubarak nije klinički mrtav, on je u komi", izjavio je ranije neimenovani medicinski izvor agenciji AFP, koji je dodao i da je Mubarak (84) priključen na aparate.

Egipatska državna televizija je, takođe, javila da je Mubarak u komi i da nije klinički mrtav. Nešto ranije državna agencija MENA je prenela da je Mubarak proglašen klinički mrtvim, da mu je srce stalo i da nije odreagovao na defibrilator.

Mubaraka je u bolnici posetila supruga Suzan, a njegovo zdravstveno stanje nadgleda tim od 15 lekara.

Početkom meseca Mubarak je osuđen na doživotnu robiju zbog gušenja pobune protiv njegovog režima početkom 2011. godine, u kojoj je blizu 850 demonstranata izgubilo život.

Njegovo zdravstveno stanje se pogoršalo nakon izricanja presude i doživeo je nervni slom kada je prebačen na intenzivnu negu u zatvoru Tora.

Hosni Mubarak osuđen je 2. juna na doživotni zatvor zbog ubistva demonstranata tokom prošlogodišnjih protesta, u kojima je oboren njegov režim. Tužioci su tražili da on bude osuđen na smrt.

Na suđenju koje je počelo u avgustu 2011. godine, tužilaštvo je dokazivalo da je Mubarak odobrio upotrebu bojeve municije i naredio da se otvori vatra na demonstrante.

Muhamad Hosni Said Mubarak bio je predsednik Egipta od 1981, kada je u atentatu ubijen njegov prethodnik Anvar el Sadat. Pre toga je, od 1975. godine, bio potpredsednik države.

Svrgnut je sa vlasti 11. februara prošle godine, posle osamnaestodnevnih masovnih demonstracija u kojima je, u sukobu sa snagama bezbednosti, poginulo nekoliko stotina ljudi.

Posle njegove ostavke, vlast je preneta na Vrhovni savet oružanih snaga, a Mubarak je sa porodicom izbegao u egipatsko letovalište Šarm el Šejk.

U aprilu prošle godine je uhapšen sa dvojicom sinova i protiv njih je podignuta optužnica za korupciju i zloupotrebu položaja i ubistvo demonstranata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: