Preminuo Ljubiša Rajić

U Beogradu je u 65. godini posle duge i teške bolesti preminuo Ljubiša Rajić, profesor skandinavistike na Filološkom fakultetu u Beogadu.

Izvor: B92

Ponedeljak, 04.06.2012.

14:03

Default images

Ljubiša Rajić je bio aktivan deo srpskog civilnog društva, borac protiv režima Slobodana Miloševića i kritičar postpetooktobarske vlasti i srpskog društva. Bio je jedan od najcenjenijih stručnjaka u oblasti skandinavskih jezika. Sahrana će biti u četvrtak, 7. juna u 14.30 na Novom groblju u Beogradu. .

Ljubiša Rajić je rođen u Beogradu 1947, gde je završio osnovnu školu i gimnaziju.

Počeo je da studira elektrotehniku, ali je posle prve godine studija dobio stipendiju za usavršavanje norveškog jezika. U periodu 1968-75. studirao je nordistiku na Institutu za nordistiku Univerziteta u Oslu, gde je i diplomirao. Tokom studija nordistike radio je, između ostalog, kao nastavnik norveškog jezika u dve osnovne škole u Oslu, kao sudski tumač, prevodilac, lektor za srpskohrvatski jezik i stručno prevođenje na Institutu za slavistiku Univerziteta u Upsali.

1975. upisuje postdiplomske studije na Filološkom fakultetu u Beogradu, gde je magistrirao 1979, a doktorirao 1986. godine.

Oktobra 1977. izabran je za lektora za norveški jezik na Filološkom fakultetu, kada i počinje nastava skandinavistike na Univerzitetu u Beogradu.

Godine 1988. osnovao je Grupu za skandinavske jezike i književnosti. Prva generacija studenata je upisana 1988-89, prvi studenti su diplomirali 1992.

Od oktobra 2001. do oktobra 2004. bio je profesor po pozivu na Visokoj školi u Oslu. Predavao je po pozivu na velikom broju univerziteta i visokih škola u Skandinaviji i vojnih obrazovnih institucija u skandinavskim zemljama i više godina u Centru za politiku bezbednosti u Ženevi. Više godina bio je ispitivač na stručnom ispitu za sudske tumače u Norveškoj i Švedskoj.

Švedski institut je Grupu za skandinavistiku na Filološkom fakultetu proglasio 2004. godine za najbolju instituciju te vrste u svetu u toj godini u konkurenciji oko 250 institucija na kojima se drži nastava švedskog jezika, književnosti i kulture.

Marta 1999. godine Ljubiša Rajić je izabran za inostranog člana Akademije nauka Norveške.

Predavao je u Beogradskoj otvorenoj školi, Centru za ženske studije, a bio je i aktivan i u Alternativnoj akademskoj obrazovnoj mreži.
Posle 5. oktobra, učestvovao je u izradi nacrta Zakona o univerzitetu, a bio je i član Saveta Beogradskog univerziteta.

Uređivao je list “Republika” od oktobra 1990. do juna 1994.godine. Bio je član upravnog odbora Prijatelja dece Srbije i Fonda za otvoreno društvo u Jugoslaviji i rukovodio Pododborom za publikacije i Pododborom za obrazovanje.

Dobio je najviša odlikovanja Finske, Švedske i Norveške - ordene za zasluge za širenje finske, švedske i norveške kulture u inostranstvu. “Društvo je izgubilo paradigmu i nekako nam je ta nesreća da u zadnje vreme odlaze oni ljudi koji zapravo imaju Srbiju na prvom mestu, zemlju u kojoj žive na prvom mestu, a svoju ličnu korist na drugom mestu ili mnogo iza toga i to je najveći gubitak,” rekla je za B92 Srbijanka Turajlić, profesorka ETF-a u penziji.

Ljubiša Rajić je poslednji put bio gost B92 28. decembra 2011. godine u emisiji "Hoću da znam".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

92 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

1 d

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

1 d

Podeli: